mobile banking, online pay, shopping

Banka na dlanu: Mobilno bankarstvo NLB banke uskoro i za pravna lica

Podijeli

Elektronsko bankarstvo je u NLB banci prepoznato kao prioritetan kanal i za fizička i za pravna lica, u periodu kad je implementirano i ponuđeno klijentima.

“Tada je elektronsko bankarstvo preko računara bilo jedino u ponudi, ali je unapređenjem mobilne telefonije ubrzo klijentima fizičkim licima ponuđeno i mobilno bankarstvo. Vremenom se pojavila potreba koju je banka prepoznala, a to je da se za segment malih i srednjih preduzeća takođe ponudi mobilna platforma. Intenzivno radimo na tome da u što skorijem roku i ovu uslugu ponudimo preduzećima”, kazali su iz NLB-a portalu Investitor, u okviru serijala tekstova o mobilnom bankarstvu.

NLB Banka je, kako su naveli, jedna od pionira kada je u pitanju usluga elektronskog bankarstva, jer su je još 2006. godine ponudili klijentima fizičkim i pravnim licima. Mobilno bankarstvo za građane je stiglo 2011. godine i išlo je, kako dodaju, uporedo sa razvojem mobilne telefonije.

Na pitanje šta je uslov da bu se koristilo elektronsko ili mobilno bankarstvo, u NLB-u kažu da je to da klijent ima aktivan transakcioni račun u NLB Banci.

“Usluga elektronskog bankarstva za fizička lica iznosi 1.6 eura mjesečno za oba kanala (web i mobilna verzija) odnosno usluga je besplatna u okviru nekog od paketa koji obuhvata elektronsko bankarstvo (NLB Studentski paket, NLB Klasik plus paket, NLB Zlatni paket i sl.). Za pravna lica usluga elektronskog bankarstva košta 5 eura mjesečno, a ukoliko je klijent korisnik NLB Business paketa onda je usluga NLB ProKlik-a besplatna odnosno plaća se samo održavanje paketa koji sadrži i ostale usluge”, navode iz banke.

Broj korisnika je, kako kažu, u konstantnom rastu od trenutka kad je usluga ponuđena na tržištu.

“Klijenti su jednostavno prepoznali potrebu da olakšaju sebi neke od osnovnih svakodnevnih aktivnosti vezanih za vlastito upravljanje finansijama. Svakako da je i cjenovna pristupačnost jedan od važnih kriterijuma zbog kojeg se klijenti masovno odlučuju da koriste ovu uslugu. Na primjer, ukoliko klijenti mjesečne račune za komunalije plaćaju ovim putem, naknada je i više nego duplo niža. Konačno, i pandemija je značajno uticala da klijenti dodatno prepoznaju prednosti elektronskog i mobilnog bankarstva, najprije zbog bezbjednosti a kasnije samim korišćenjem, dodatno su uvidjeli prednosti u vidu brzine i jednostavnosti u obavljanju transakcija, pristupa svojim računima, karticama, štednji u svakom trenutku, pa u posljednje dvije godine svjedočimo rast transkacija obavljenih putem elektronskog bankarstva”, saopštili su iz NLB banke.

Na pitanje o online prometu, kažu da bilježi konstantan rast, koji je još intenzivniji u posljednje dvije godine. Pretpostavka je da je na to značajno uticala pandemija.

“Udio online prometa u ukupnom prometu je takođe u stalnom rastu. Učešće elektronskih naloga u ukupnom unutrašnjem platnom prometu kod pravnih lica je oko 75%, dok je učešće elektronskih naloga u ukupnom deviznom platnom prometu kod pravnih lica oko 60%”, saopštili su iz NLB-a.

U prethodnom tekstu u okviru serijala “Banka na dlanu” čitali ste o elektronskim uslugama CKB banke, a narednog petka, 4. februara, donosimo priču iz Addiko banke