Naftna platforma, oil platform, nafta, petrol

Da li će cijene nafte konačno prestati da rastu

Podijeli

Novi signali o tome da se privode kraju pregovori između američkih i iranskih zvaničnika o oživljavanju sporazuma kojim se ograničava razvoj nuklearnog oružja u Iranu, mogli bi da zaustave cijena nafte koje su u petak dostigle višegodišnje maksimume, kažu trgovci.

Ako Sjedinjene Države ukinu sankcije Iranu, to bi doprinelo povećanju isporuka i većoj ponudi nafte na globalnom tržištu.

Evropska nafta Brent je pojeftinila za pet centi ili 0,1 odsto, na 93,22 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u Aziji u 3:12 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Reuters, javlja Tanjug.

Nafta Brent, koja se smatra referencom za cijene ne globalnom tržištu “crnog zlata”, zaključena je u petak na nivou na 93,27 dolara po barelu, nakon što je tokom trgovanja dostigla najviši nivo od oktobra 2014. od 93,70 dolara.

Cijena američke nafte WTI je oslabila danas za 63 centa na 91,68 dolara za barel.

SAD su u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija omogućivši nastavak međunarodne nuklearne saradnje s Iranom na projektima osmišljenim da spriječe korišćenje iranskih nuklearnih pogona za razvoj oružja.

Jedan visoki zvanižnik američke vlade rekao je u petak da ublažavanje sankcija treba da omogući tehničke razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma, ali da to ne znači da su Sjedinjene Države na ivici postizanja sporazuma o njegovoj obnovi.