oil platform, nafta, petrol

Nafta pauzirala rast: Brent pao ispod 90 dolara zbog slabijih izgleda potražnje

Podijeli

Globalna referentna vrijednost sirove nafte tipa Brent pala je u četvrtak ispod 90 dolara po barelu u nestabilnoj trgovini, zaustavivši skoro dvonedjeljni rast, nakon više signala koji upozoravaju na slabiju potražnju u narednim mjesecima.

Fjučersi na naftu Brent su pali za 68 centi, ili 0,8%, na 89,92 dolara po barelu, nakon trgovanja između 89,46 i 90,89 dolara.

Fjučersi američke nafte West Texas Intermediate (WTI) u padu su za 67 centi, ili 0,8%, na 86,67 dolara po barelu, nakon trgovanja između 86,39 i 87,74 dolara.

Do pada u četvrtak došlo je nakon devet uzastopnih sesija rasta i sedam uzastopnih dobitaka.

Cijene su takođe skočile ranije ove sedmice nakon što su Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća svjetska izvoznika nafte, produžile dobrovoljne rezove isporuke do kraja godine, nakon aprilskih planova smanjenja koje je dogovorilo nekoliko proizvođača OPEC+ do kraja 2024.

“Fučersi sirove nafte osjećaju određeni korektivni pritisak od novog maksimuma u indeksu američkog dolara, kao i sve slabije ekonomske brojke iz eurozone, gdje je ekonomska aktivnost porasla svega 0,1% u odnosu na očekivanih 0,3%,” rekao je Dennis Kissler, viši potpredsjednik trgovanja na BOK Financial-u.

Dolar je ojačao, gurnuvši jen na 10-mjesečni minimum i doveo euro i sterling na najslabiji nivo u tri mjeseca, dok su se investitori kladili na i dalje otpornu američku ekonomiju. Jači dolar povećava troškove kupovine nafte denominovane u dolarima za vlasnike drugih valuta.

Učesnici na tržištu su takođe reagovali na mješovite podatke iz Kine. Ukupan izvoz je u avgustu opao 8,8% na godišnjem nivou, a uvoz za 7,3%. Ali uvoz sirove nafte porastao je za 30,9%.

“Vjetar je preko noći izbačen iz jedra bikova povećanjem izvoza kineskih proizvoda prošlog mjeseca, iako je uvoz sirove nafte porastao”, rekao je analitičar PVM Oil Tamaš Varga.

Zabrinutost zbog porasta proizvodnje nafte iz Irana i Venecuele, koja bi mogla izbalansirati dio rezova iz Saudijske Arabije i Rusije, takođe je držala raspoloženje na tržištu.

Američka potražnja je, međutim, ostala jaka, jer su se zalihe sirove nafte prošle sedmice smanjile za 6,3 miliona barela, pale četvrtu sedmicu zaredom i preko 6% u prošlom mjesecu, pokazuju vladini podaci.

„Trenutno nam je zaista teško uočiti bilo kakve negativne faktore zbog ograničenja ponude“, rekao je analitičar Leon Li iz CMC Marketsa iz Šangaja.

„Međutim, moramo razmotriti moguće rizike potražnje, kao što bi u četvrtom tromjesečju tržište moglo usporiti nakon što ljetna potražnja završi“, naveo je.

Reuters/Investitor