Filip Radulović, Montenegro Works, ToMontenegro

Skoro tri mjeseca od osnivanja: Evo šta radi Montenegro Works

Podijeli

Nova državna kompanija Montenegro Works (MW) priprema predlog kojim će se definisati proces selekcije i kriterijuma za izbor članova upravnog odbora u preduzećima u većinskom vlasništvu države, kazao je njen izvršni direktor Filip Radulović.

Radulović je u intervjuu Vijestima rekao da planiraju i razvrstavanje svih državnih preduzeća u četiri kategorije od čega će zavisiti i njihove moguće privatizacije.

Na pitanje šta je do sada urađeno na formiranju preduzeća MW, koliko ima zaposlenih i da li i koliko ima angažovanih po drugim vrstama ugovora, Radulović je odgovorio da su za manje od tri mjeseca, otkada je kompanija registrovana, počeli niz važnih aktivnosti, a neke i privode kraju.

“Kako bi na pravi način oslikali viziju odnosno ciljeve koje MW ima, pripremili smo strateške smjernice rada, sa planiranim aktivnostima u srednjem roku, i detaljnim planom za period od naredne tri godine. Uporedo sa ovim, analizirali smo međunarodnu praksu kada je u pitanju osnivanje i funkcionisanje sličnih preduzeća u EU, kako bi nam uspješni primjeri bili putokaz za budući rad”, rekao je Radulović.

Podrška MMF-a

Značajnu podršku im je, na početku rada, dao Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je kroz tehničku podršku obezbijedio razvoj modela koji će na bazi jasnih kriterijuma omogućiti analizu i ocjenu stanja preduzeća u većinskom vlasništvu države.

“Utvrđeno stanje i strateški pravac razvoja biće osnov za predlaganje mjera Vladi kada je u pitanju upravljanje ovim preduzećima. Posebno bih izdvojio jednu od aktivnosti na kojoj radimo, a za koju očekujemo snažnu podršku. Radi se o definisanju procesa selekcije i kriterijuma za izbor članova upravnog odbora u preduzećima u većinskom vlasništvu države. Vjerujemo da u ovom slučaju promjena treba da dolazi odozgo ka dolje, a to počinje od izbora kvalitetnih i stručnih članova odbora – svakog od njih”, rekao je Radulović.

Radulović je dodao da su u MW zaposleni on i finansijski direktor, a s obzirom na zacrtane značajne ciljeve, u toku su konkursi za finansijske analitičare, koji su stručni kadar za reviziju i budžetiranje i planiranje.

Prema njegovim riječima, MW ima za cilj povećanje dugoročne vrijednosti državne imovine, uvođenjem savremenih praksi korporativnog upravljanja, kao i postavljanjem strateških prioriteta i ciljeva za unapređenje operativnih i finansijskih performansi preduzeća u većinskom vlasništvu države.

“Jedan od ciljeva je takođe i povećanje transparentnosti u poslovanju ovih kompanija. Državna preduzeća, osim što imaju veliki strateški značaj za državu, jedan su od najvećih poslodavaca i investitora. Zbog toga će se MW fokusirati na implementaciju najboljih međunarodnih praksi, pažljivo planiranje i odgovarajuće praćenje njihovog poslovanja”, objasnio je Radulović.

Šta je cilj

Njihove aktivnosti, kako je dodao, imaju za cilj da sve kompanije, u mjeri mogućeg, budu finansijski održive, sposobne da izmiruju svoje obaveze prema svim “stakeholderima”, te da se na taj način smanji njihov fiskalni uticaj na državne finansije, koji se u prethodnom periodu ogledao u isplati “palih” državnih garancija, i da kroz uspješno poslovanje tih sistema omoguće dodatnu korist za budžet, odnosno za investiranje i unapređivanje usluga koje pružaju građanima.

Na pitanje na koji način MW analizira i prati rad državnih kompanija i da li će se savjeti i podrška naplaćivati, Radulović je odgovorio da su u inicijalnoj fazi prikupili i analizirali javno dostupne podatke državnih institucija.

“Za navedene analize u određenoj mjeri oslanjamo se na alate koje smo dobili kroz saradnju sa MMF-om, dok će ovom procesu značajno doprinijeti angažman kolega sa specifičnim znanjem i vještinama iz oblasti revizije, koji se očekuje u narednim sedmicama. Predmet detaljnih analiza će biti finansijski iskazi, revizorski izvještaji kompanija koje su bile u obavezi da ga izrađuju kao i ostala dokumenta od značaja. Svakako, u narednim mjesecima ćemo objaviti detaljan izveštaj o finansijskom stanju svih preduzeća u većinskom vlasništvu države”, saopštio je Radulović.

Dodatno, kako bi MW uspješno sproveo gore navedene planove i aktivnosti, u najkraćem roku je potrebno pripremiti i izmjenu određenih zakona čime bi se i uloga kompanije u odnosima sa ostalim zainteresovanim stranama ojačala.

“Na taj način bi se povećao doprinos MW-a aktivnostima monitoringa, unapređenja korporativnog upravljanja, ostvarenju strateškog razvoja određenih sektora kao i opšteg poboljšanja poslovanja ovih društava”, kazao je Radulović.

Problemi sa kojima se kompanije susrijeću

On je naveo da se, prema javno dostupnim informacijama, sve kompanije susreću sa određenim izazovima u poslovanju.

“Kod nekih kompanija je jedan od razloga i dugogodišnje neracionalno trošenja resursa, ali je problem sigurno kompleksniji i treba ga posmatrati iz više segmenata. Sa druge strane, imamo ToMontenegro koji je nova, mlada kompanija i ne možemo je porediti sa ostalim koje posluju na našem tržištu već duže vrijeme. Sa druge strane, imamo kompaniju Plantaže, koja je najveći crnogorski brend izvan granica naše države, koja je u nezavidnom položaju najvećim dijelom usljed lošeg upravljanja”, precizirao je Radulović.

Upravo kroz djelovanje MW-a cilj je, kako je objasnio, da se kroz uspostavljanje najboljih praksi korporativnog upravljanja u svim družavnim kompanijama, takve situacije spriječe u budućnosti.

Čitajte još:

Filip Radulović izvršni direktor Montenegro Worksa, bivši čelnik CKB-a u Odboru direktora