Obrt na tržištu nekretnina: Stanovi u novogradnji na sjeveru sada su skuplji nego na primorju

Podijeli

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.161 eura i manja je za 2,8% u odnosu na treći kvartal 2021. godine, dok je za 15,3% veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, saopšteno je iz Monstata.

Najznačajnija promjena desila se na sjeveru – za godinu dana, prosječne cijene stanova u novogradnji u najnerazvijenijem području Crne Gore skočile su čak 174 odsto – sa 766 eura na 1.339 eura po kvadratu. Time je sjeverni region preskočio primorski, gdje je prosječna cijena na kraju godine iznosila 1.370 eura.

Iz izvještaja Monstata ne vidi se detaljno šta je uticalo na toliki rast cijena stanova u novogradnji u sjevernom regionu, ali se iz tabele može zaključiti da je tome doprinio izostanak solidarne stambene izgradnje, čije su cijene značajno niže od tržišnih pa time i smanjuju ukupan prosjek.

Iza brojki

Direktan uticaj na prosječnu cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2021. godine ima učešće prosječne cijene kvadratnog metra stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, koje je u posmatranom kvartalu bilo značajno manje u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Monstat.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.232 eura, za četvrtinu manje nego u istom periodu prošle godine. Cijene su u primorskom regionu iznosile 1.370 eura, 0,8 odsto više nego prije godinu, dok su u središnjem regionu pale 3,9 odsto na 610 eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1 209 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 550 eura.