Izraelci prezeli Delta City za 95 miliona eura

Podijeli

Najveći šoping mol u Crnoj Gori, podgorički Delta City, prešao je u vlasništvo jedne od vodećih izraelskih kompanija BIG Shopping Centers.

Kompanija je jutros potvrdila da je podružnica CEE-BIG BV, koja je u 95% vlasništvu BIG-a, potpisala ugovor o kupovini DELTA CITY Mall-a koji se nalazi u Podgorici, Crna Gora, po ugovorenoj vrijednosti od 95 miliona eura, od čega će 57 miliona eura biti finansirano kreditom.

U pitanju je odličan posao za prodavca, dosadašnjeg vlasnika Delte, južnoafrički investicioni fond Hyprop investment limited, koji je šoping centar 2016. godine kupio od Delta Holdinga Miroslava Miškovića, za 75 miliona eura, cijelih 20 miliona manje nego što ga je sada prodao.

Hay Galis, izvršni direktor BIG Shopping Centers, izjavio je kako BIG nastavlja s kupovinom strateških nekretnina u regionu, u skladu sa strategijom širenja kompanije na Balkan i Istočnu Evropu.

“Ulazak BIG-a u Crnu Goru još je jedan korak ka realizaciji strategije kompanije za proširenje poslovanja na Balkanu i Istočnoj Evropi”, saopšteno je iz kompanije koja je vijest podijelila i na svom LinkedIn profilu.

Najveći šoping mol u Crnoj Gori Delta city je izgradila kompanija Delta holding, srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, a za posjetioce je zvanično otvoren u oktobru 2008. godine. Vrijednost ove investicije Delta holdinga je bila 60 miliona eura, dok investicije njenih poslovnih partnera u zakupljeni poslovni prostor iznose 12 miliona eura.

Delta je 2016. godine prodala tržne centre Delta city u Beogradu i Podgorici Hyprop Investment Limitedu, koji je objavio da je dva tržna centra preuzeo za 202,75 miliona eura, od čega se 75 miliona eura odnosi na podgorički šoping centar.

BIG je, kako piše na zvaničnom sajtu kompanije, vodeća grupa u Izraelu u razvoju koncepta za otvorene trgovačke centre i životni stil, a osnovana je 1994. godine. BIG posluje i upravlja sa trenutno 26 trgovačkih centara i tržnih centara u Izraelu, a još šest je u razvoju, na površini od 363 hiljada metara kvadratnih.

Osim toga, ima oko 25 trgovačkih centara u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), 11 centara u Srbiji i tri logistička centra u Francuskoj.

Sjedište kompanije se nalazi u Izraelu, a ima dva dodatna sjedišta u SAD-u i Srbiji.