wall street, vol strit, berza, američka berza

Supermjehur pred pucanjem: “Slijedi kreditna kriza, izbjegavajte američke dionice”

Podijeli

Džeremi Grantam nedavno je dijagnostikovao četvrti američki „supermjehur“ i upozorio da će berzanski indeks S&P 500 pasti za 43 odsto, nakon što balon pukne.

Veteran među investitorima i suosnivač kompanije GMO, specijalizovane za upravljanje imovinom, objasnio je u intervjuu za Fox Business kako bi investitori trebalo da se pozicioniraju u trenutnoj situaciji.

„Ono što bih uradio jeste da se pobrinem da postoji rezerva gotovine. Možda će biti sjajnih prilika za kupovinu u narednih nekoliko godina“, rekao je on.

Ranije je ovaj investitor poručivao da čuva gotovinu kako bi mogao da je lako upotrebi, kao i malu količinu zlata i srebra.

„Drugo, pokušao bih da izbjegnem američke akcije. Ako već morate da posjedujete neke, ja bih posjedovao visokokvalitetne“, rekao je Grantam, prenosi B92.

On je više puta upozoravao investitore da su uhvaćeni u istorijski mehur, a prema njegovim riječima, pad indeksa S&P 500 znači da se sprema kreditna kriza.

„Izbjegavajte dugove. I koliko god možete, izbjegavajte SAD. To je tržište sa najvišim cijenama. Nekretnine su precijenjene svuda u svijetu, ali berze van SAD, začudo, ne stoje tako loše. Uglavnom su i tamo stvari skupe, ali su ‘normalno’ skupe. Postoji nekoliko jeftinih zemalja. Japan izgleda prilično jeftino, Velika Britanija takođe nije tako loša. A ako morate da kupujete u SAD, pobogu, izaberite kvalitetne akcije i imajte rezervu gotovine“, rekao je on.

Grantam je ranije kritikovao Federalne rezerve zbog, kako se navodi, nepriznavanje bola koji slijedi investitorima nakon pucanja tržišnog balona.

„Jedan od glavnih razloga zbog kojih osuđujem supermjehure – i zamjeram Federalnim rezervama i drugim finansijskim vlastima što ih dozvoljavaju i omogućavaju – jeste nedovoljno prepoznata šteta koju mjehuri nanose dok se prazne i umanjuju naše bogatstvo“, rekao je Granhtam.