porsche, car, driving

Volkswagen analizira: Akcije Porschea uskoro na berzi?

Podijeli

Volkswagen je potvrdio da istražuje mogućnost plasiranja svoje vrlo profitabilne marke Porsche, što je dugo očekivani potez koji bi mogao rezultirati jednom od najvećih inicijalnih javnih ponuda u Njemačkoj posljednjih godina.

Drugi najveći svjetski proizvođač automobila po proizvodnji saopštio je u utorak da je u “uznapredovalim razgovorima” sa svojim većinskim dioničarom, Porscheom SE u porodičnom vlasništvu, u vezi s potencijalnim IPO-om marke Porsche, piše Financial Times, prenosi SEEbiz.

“U tu svrhu, Volkswagen AG i Porsche Automobil Holding SE pregovarali su o Okvirnom sporazumu koji bi trebao biti temelj za daljnje korake u pripremi potencijalnog IPO-a”, rekli su iz kompanije.

No, navodi se da konačna odluka još nije donijeta i da će biti predmet odobrenja uprave i nadzornih odbora VW grupe. Sjednica nadzornog odbora VW-a trebalo bi da se održi u martu.

Dionice VW-a skočile su 9 odsto na 190,14 eura do sredine jutra u Frankfurtu nakon objave. Dionice Porsche SE, koji takođe kotiraju iako je velika većina dionica u porodičnom vlasništvu, porasle su 9 odsto na 88,88 eura.

Neki analitičari procjenjuju da bi korišćenjem višekratnika koji se primjenjuju na slične modele kao što je Ferrari, tržište Porsche procijenilo na 200 milijardi eura, što je daleko više od trenutne tržišne kapitalizacije VW-a, koja iznosi otprilike 110 milijardi eura. Međutim, drugi su rekli da očekuju da će Porsche biti procijenjen na bližu 100 milijardi eura, uprkos zdravoj profitnoj marži.