Kostić smanjio broj ruskih banaka u Srbiji u ključnom momentu, NBS nadzire situaciju

Podijeli

Na finansijskom tržištu u Srbiji posluju tri banke, čiji su direktni ili indirektni akcionari iz Ruske Federacije: API Bank Beograd, Expobank Beograd i Sberbank Srbija, od kojih ova posljednja prelazi u ruke domaće AIK banke, u vlasništvu biznismena crnogorskog porijekla Miodraga Kostića.

Pod ruskim vlasništvom u Srbiji je i jedna osiguravajuća kompanija – Sogaz.

“Tri banke koje su pod nadzorom Narodne banke Srbije, visoko su kapitalizovane i likvidne”, navode u Narodnoj banci Srbije (NBS) za portal Nova ekonomija.

Banke koje imaju akcionare iz Ruske Federacije zauzimaju učešće u ukupnoj aktivi bankarskog sektora Srbije oko četiri odsto, kažu u NBS-u.

“Osnovni izvor finansiranja ovih banaka su depoziti privrede i građana na domaćem tržištu, tako da u uslovima povećane konkurencije u bankarskom sektoru, ne treba očekivati da može doći do većeg rasta kamatnih stopa na kredite ni kod ovih banaka”, očekuju u NBS.

Poslovanje banaka čije su matične grupacije iz Rusije, kao i bilo koje banke u Srbiji, pod nadzorom je NBS.

Jedan od najvažnijih ciljeva centralne banke je očuvanje stabilnosti bankarskog sektora, kao i zaštita štednih uloga, kako napominju u toj instituciji.

“Takođe, ističemo da su sve banke, uključujući i banke čije su matične grupacije iz Ruske Federacije, visoko likvidne i dobro kapitalizovane, a građani mogu biti uvjereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita. Banke u Srbiji su isključivo pod nadzorom NBS i u tom smislu banke su dužne da posluju u skladu sa propisima NBS, a ne Evropske Centralne banke”, kažu u NBS.

Za sada u NBS ne vide mogućnost ispoljavanja direktnih efekata rusko-ukrajinske krize ni na poskupljenje kredita u Srbiji i ne očekuju da u kratkom roku može doći do povećanja kamata na kredite po ovom osnovu.

U slučaju produženog trajanja, kako ukazuju, krize i promjena u ekonomskim tokovima na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu ne može se isključiti mogućnost da Evropska centralna banka poveća restriktivnost svoje monetarne politike ranije nego što se očekivalo.

“Trenutno je o tome rano govoriti, jer se ne zna ni koliko će kriza u Ukrajini potrajati i kakvi će biti njeni ekonomski efekti. Domaća privreda i finansijski sistem su značajno otporniji u odnosu na neke prethodne krize, a kreditni rejting Srbije je očuvan čak i tokom dvije pandemijske godine. Tako da ne treba očekivati veći rast kamatnih stopa, čak i ako bi Evropska centralna banka povećavala restriktivnost svoje monetarne politike”, procjenjuju u NBS.

Uticaj na osiguravajuću kompaniju
Osiguravajuća kuća Sogaz Novi Sad, je domaća kompanija koja posluje u Srbiji, organizovana kao akcionarsko društvo čiji su akcionari “Osiguravajuće društvo gasne industrije” Moskva, sa učešćem od 51 odsto i Javno preduzeće “Srbijagas” iz Novog Sada, sa učešćem od 49 odsto.

“Ta kompanija investirala je u hartije od vrijednosti koje izdaje država Srbija, kao i u depozite na računima poslovnih banaka čije je sjedište u Srbiji, pri čemu kompanija nije investirala sredstava u inostranstvu. Preuzete rizike kompanija reosigurava kod dva domaće kompanije za reosiguranje”, navode u NBS.

Centralna banka Srbije ističe i da neprekidno i u svim okolnostima pažljivo prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na cjelokupnom domaćem i međunarodnom tržištu.

“Kao i do sada, NBS ostaje odlučna da i u uslovima pojačane geopolitičke neizvjesnosti preduzme sve potrebne mjere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti. Dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani su do iznosa od 50.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti”, navode u NBS.

Takođe, podsećaju da je NBS 27. februara dala prethodnu saglasnost Agroindustrijskoj komercijalnoj banci – AIK banci, za sticanje direktnog 100 odsto vlasništva u banci Sberbank Srbija.