Deripaska: Rusiju čeka ekonomska kriza kakvu nikad nije vidjela

Podijeli

Oštre međunarodne sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu gurnut će zemlju u nikad prije viđenu ekonomsku krizu, upozorio je milijarder Oleg Deripaska.

“Razumijem ovo bolje od ostalih. Kad ljudi kažu: Hoće li spustiti ‘željeznu zavjesu’? ‘Željezna zavjesa’ je već spuštena”, rekao je Deripaska tokom svog govora na ekonomskom forumu u sibirskom gradu Krasnojarsku u četvrtak.

„Željezna zavjesa“ je izraz iz doba hladnog rata, pripisan Vinstonu Čerčilu, koji je korišćen za opisivanje izolacije Sovjetskog Saveza i njegovih satelitskih država od Zapada.

Ali Deripaska, koji je bio najbogatiji čovjek Rusije u kasnim 2000-im, upotrijebio ga je da se osvrne na nove sankcije koje su SAD, EU i druge zemlje uvele Moskvi kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Između ostalog, ruskim avionima zabranjen je ulazak u američki i evropski zračni prostor; neke od najvećih banaka u zemlji odsječene su od SWIFT globalne mreže plaćanja; a velike strane firme poput Applea i Ikee zaustavile su svoje poslovanje u Rusiji.

“Rusiju u narednih nekoliko godina čeka najbrutalnija finansijska kriza. Uzmite krizu iz 1998. i pomnožite je s najmanje tri”, rekao je Deripaska.

U avgustu 1998. Rusija je pretrpjela jedan od najgorih ekonomskih šokova u svojoj modernoj istoriji.

Deripaska je predložio nekoliko koraka koje Rusija treba poduzeti kako bi se stvari popravile i “ponovo počela podizati željezna zavjesa”.

“Prvi korak je mir. Drugi korak je pokretanje iskrene rasprave o tome gdje živimo, kako živimo, u kojim uslovima, ko je za što nadležan i ko snosi koje rizikel, sugerisao je aluminijski tajkun koji je 2017. dobio kiparsko državljanstvo, podsjeća Biznis info.

Deripaska je preko svojih povezanih kompanija dugo bio vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, prije nego što je uz sudske sporove napustio fabriku, najvećeg crnogorskog izvoznika.