Google. sjedište

Google ulazi u jednu od najvećih akvizicija u svojoj istoriji

Podijeli

Kompanija Google je objavila da je postigla dogovor o kupovini firme za cyber bezbjednost, Mandiant, za oko 5,4 milijarde dolara.

Ovo je navode američki mediji jedna od najvećih akvizicija u istoriji tehnološkog giganta.

„Kupovina Mandianta dopuniće postojeći i uspješan Google Cloud u oblasti bezbjednosti“, rekli su u zajedničkoj izjavi Google i Mandiant, prenosi Bonitet.

„U kombinaciji sa bezbjednosnim ponudama Google Cloud-a, akvizicija će pomoći preduzećima na globalnom nivou da ostanu zaštićena u svakoj fazi ciklusa bezbjednosti“, dodaje se.

Za Mandiant je bio zainteresovan i Microsoft.

O Mandiant-u

Mandiant se fokusira na obavještajne podatke o prijetnjama, odgovor na incidente i testiranje cyber bezbjednosti. Zaslužan je za otkrivanje hakovanja Solar Winds-a, razornog upada u sisteme brojnih saveznih agencija i privatnih preduzeća. Lansiran je 2004. godine, a kupio ga je FireEye 2013. godine. Postao je nezavisna kompanija nakon što je FireEye prodao svoje poslovanje sa proizvodima prošle godine za 1,2 milijarde dolara.

Akvizicija dolazi u trenutku kada kompanije možda osjećaju povećanu zabrinutost za cyber bezbednost s obzirom na rat Rusije sa Ukrajinom. Posljednjih nedjelja, američki zvaničnici su upozoravali kompanije i lokalne vlade na prijetnju od napada na cyber bezbjednost, s obzirom da su ruski hakeri ranije krenuli na američke mete.