Moscow, Moskva, shopping mall, tržni centar, Moskva

Rusija nacionalizuje strane kompanije: “Sprečavamo bankrote i spašavamo radna mjesta”

Podijeli

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija danas je objavila da je vladin odbor odobrio prvi korak prema nacionalizaciji imovine inostranih kompanija koje su napustile zemlju nakon uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Stranka je, kako prenose agencije, saopštila da je odbor podržao zakon koji omogućava kompanijama koje su 25 odsto ili više u vlasništvu stranaca iz “neprijateljskih država” da dobiju vanjsko upravljanje.

“To će spriječiti bankrote i spasiti radna mjesta”, stoji u priopćenju.

Inostrane korporacije donijele su razne odluke o svom poslovanju u Rusiji nakon napada na Ukrajinu. Firme poput američkog Forda privremeno su zatvorile fabrike, no neke, poput britanske energetske kompanije British Petroleum (BP), najavile su da će u potpunosti napustiti državu.

Jedinstvena Rusija tvrdi da u predlogu zakona stoji da kompanije koje su najavile odlazak iz Rusije mogu da odbiju vanjsko upravljanje ako unutar pet dana nastave svoje aktivnosti ili prodaju svoje udjele, pod uslovom da se održe poslovanje i zaposleni.

Ako to ne učine, sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca, nakon što će udjeli nove organizacije biti stavljeni na aukciju, a stara će biti likvidirana.