Vozniak: Stiv Džobs nije bio rođeni vođa, naporno je radio na svojim vještinama

Podijeli

Stiv Vozniak zna koliko je komunikacija važna, posebno kada se gradi posao. Uostalom, on je suosnivač Applea s jednim od najvećih svjetskih komunikatora i marketera svih vremena, Stivom Džobsom (1955-2011).

Pokojni Džobs je dugo bio najavljivan kao “genije” zbog načina na koji je osmišljavao i prodavao Apple proizvode, od kojih je većinu dizajnirao i napravio Vozniak u ranim danima kompanije. No, Vozniak za CNBC Make It kaže da njegov partner nije uvijek bio guru marketinga i komunikacija – to su bile vještine koje je Džobs morao da razvija kako bi nadoknadio to što nije bio posebno vješt računarski inženjer.

“Naučio je mnogo marketinških principa jer nije bio baš sposoban, inženjerski mudar, znate, za računarski hardver i softver. Morao je da se pronađe u drugim područjima kako bi postao uspješan”, ocijenio je Vozniak.

On je prošle godine glumio u online reality showu ”Unicorn Hunters”, zajedno s bivšom američkom sekretarkom Rosi Rios i pjevačem Lanseom Basom. U emisiji, on i drugi ocjenjuju investicione predloge osnivača tehnoloških start-upova, a Vozniak kaže da je ponekad “začuđen” koliko trapavo komuniciraju neki preduzetnici.

“Gledali smo puno nastupa koji su bili grubi i mucavi, i oni bi se na neki način izgubili, a to baš i ne pomaže kada se obraćate investitorima”, kaže on.

Vozniak je, kako ocjenjuje CNBC, možda razmažen nakon što je proveo godine radeći s Džobsom. Prošle godine, Vozniak je primijetio da se, kada su njih dvojica osnovala Apple, Džonsova “ličnost” promijenila iz prijatelja koji voli zabavu u nekoga ko je bio smrtno ozbiljan u izgradnji kompanije koja će promijeniti svijet. Ključni dio te transformacije, kaže Vozniak, bilo je posmatranje Džobsa dok “razvija svoje komunikacione vještine”.

“Postao je glavni komunikator i lider koji donosi posljednju riječ. Bio je jako dobar u tome”, kaže Vozniak.

On kaže da su Džobsove vještine komunikatora i prodavača pomogle Appleu da uspješno plasira proizvode poput iPhonea, prilagođene korisniku. Pametni telefon je bio nešto primjenjivo na Džobsov život, kaže Vozniak i dodaje: “Napravio je razumljiv tehnološki proizvod koji prosječnog korisnika neće zbuniti. Nijeste morali da poznajete tehnologiju da biste je koristili.”

Ta vještina na kraju je odvojila Džobsa od ostatka njegove generacije tehnoloških ikona. U intervjuu 2020, Bil Gejts je rekao da je “tako ljubomoran” na Džobsa jer je izrastao u ozbiljnog govornika. Gejts je Džobsa nazvao genijem, posebno zbog načina na koji je mogao da inspiriše ljude – od kupaca sve do vlastitih zaposlenih.

Vjerovatno je bilo nužno da Džobs inspiriše svoje zaposlene kako bi radili velike stvari, jer je on bio notorno težak i zahtjevan šef za rad. Bivši Appleov zaposleni Gaj Kavasaki napisao je 2019. da je rad za Džobsa “ponekad bio neugodan i uvijek zastrašujući, ali je mnoge od nas natjerao da rade najbolji posao u svojoj karijeri”.

A prema Voznijaku, Džobs nije bio urođeno dobar komunikator. Godine 2020. Vozniak je rekao za podcast “Guy Kawasaki’s Remarkable People” da je Džobso a intenzivna, neumoljiva želja da postane uspješan komunikator i vođa proizašla iz njegove želje da se na kraju zapamti kao važna istorijska ličnost – te da ga je motivacija navela da razvije odgovarajuće vještine za to.

“Ponekad je motivacija, želja za nečim velikim, mnogo važnija od posjedovanja prave vještine”, rekao je Vozniak.