mobile banking, online, laptop, finance

Banka na dlanu: Elektronsko bankarstvo koristi više od 10.000 klijenata Erste banke

Podijeli

Erste banka ima više od 10 hiljada korisnika elektronskog bankarstva, dok aplikaciju mobilnog bankarstva koja je dostupna samo fizičkim licima, koristi njih oko 8 hiljada.

Kako je za portal Investitor kazao Bojan Burić, direktor Sektora direktnih kanala u Erste Bank AD Podgorica, na kraju oktobra 2021. godine, broj korisnika elektronskog bankarstva je bio za 15% veći nego u istom periodu prošle godine, a mobilnog bankarstva 21% veći.

“U strukturi ukupnog broja korisnika, fizička lica – korisnici elektronskog bankarstva čine 85%. Broj korisnika od početka ovih servisa raste snažno iz godine u godinu, iako i dalje postoji prostor za rast. Osim opštih prednosti ovih servisa u odnosu na obavljanje poslova na blagajni, kao što su brzina, cijena, mogućnost uvida u račune, iniciranja transakcija i aktiviranja nekih dodatnih usluga ‘u pokretu’ 24/7 bez odlaska u filijalu, na nesmanjen rast interesovanja korisnika za servise elektronskog i mobilnog bankarstva uticale su i neke specifičnosti koje nudi Erste banka i unapređivanje tih aplikacija tokom vremena. Na primjer, činjenica da je Erste mBanking dostupan u besplatnoj demo verziji putem koje građani mogu isprobati sve mogućnosti prije ugovaranja usluge, zatim opcija Slikaj i plati, eUplatnica, personalizacija ekrana aplikacije i niz drugih mogućnosti”, kazao je Burić.

Erste banka, prema njegovim riječima, nudi elektronsko bankarstvo pravnim licima od 2005. godine, a fizičkim od 2009.

“Tokom 2015. godine uvodimo servis NetBanking za pravna i fizička lica, a 2017. godine i mobilnu aplikaciju mBanking za fizička lica koja koriste pametne telefone sa iOS i Android operativnim sistemima”, precizirao je.

Cijene i uslovi

Paket elektronskog i mobilnog bankarstva za fizička lica košta 2 eura mjesečno, dok cijena elektronskog bankarstva za pravna lica za osnovni paket (jedan račun, jedno ovlašćeno lice) iznosi 5 eura za web, odnosno 5,2 eura za desktop verzije aplikacije.

Cijene naloga u domaćem platnom prometu kreirane elektronskim putem su jeftinije od 20% do 50% u odnosu na standardne tarife i naloge koje se realizuju gotovinski ili bezgotovinski na šalteru.

Preduslovi za korišćenje ovih usluga su da korisnik ima uređaj na kojem može pristupiti aplikaciji (PC, laptop, smart mobilni telefon ili tablet) i internet konekciju.

Pravna i fizička lica

Postoje razlike i uslovljene su potrebama ovih kategorija korisnika, naveo je Burić.

“Pravna lica više koriste elektronsko bankarstvo, a nalogom upravlja ovlašćeno lice. Takođe, pravna lica mogu birati između web aplikacije i desktop aplikacije elektronskog bankarstva”, precizirao je.

Ako pod online prometom podrazumijevamo naloge keirane elektronskim i mobilnim bankarstvom (ne računajući platne kartice), onda je broj elektronskih transakcija u odnosu na broj transakcija koje su napravljene tradicionalnim načinom plaćanja na kraju oktobra zabilježio rast od 22%.

“Rast broja elektronskih naloga fizičkih lica iznosi 21%, a pravnih lica 22%. Više od 4 naloga od ukupno 10 realizuje se elektronskim putem. Skoro svaki treći nalog za fizička lica je kreiran elektronski, dok je kod pravnih lica gotovo svaki drugi nalog kreiran elektronski”, rekao je Burić.

Kada su u pitanju fizička lica i elektronski nalozi, 4 od 5 naloga su kreirani putem mobilnog telefona, a svega jedan putem web-a, dodao je.

U sljedećem nastavku serijala “Banka na dlanu” donosimo priču iz Hipotekarne banke