Rusi koriste “srpsku rupu” kako bi izbjegli zabranu letova i putovali u Evropu

Podijeli

Rusi iskorišćavaju rupu poznatu kao “srpska zakulisna vrata” kako bi pobjegli u Evropu i zaobišli zabranu letova u i iz Rusije na cijeloj teritoriji EU, piše londonski Guardian.

Air Serbia, koja je u većinskom državnom vlasništvu, udvostručila je broj direktnih letova iz Moskve za Beograd na 15 rotacija sedmično, kako bi zadovoljila brzo rastuću potražnju, nakon što je EU zabranila saobraćanje ruskim avionika i avioprevoznicima u svom vazdušnom prostoru, a nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

Rusija je brzo odgovorila zatvaranjem svog vazdušnog prostora za avione iz EU i Velike Britanije.

Guardian podsjeća da Srbija nije članica EU te da je odbila da uvede sankcije Rusiji, te da njeni avioni mogu slobodno prelaziti vazdušni prostor EU. To je balkansku zemlju učinilo “jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Rusiju”, ocijenila je agencija za analitiku putovanja, ForwardKeys.

Kapacitet sjedišta u avionima između Rusije i Srbije povećao se čak 50% u prvoj sedmici marta, u poređenju sa sedmicom ranije, prije nego što su prvi ruski tenkovi ušli u Ukrajinu. ForwardKeys očekuje da će se taj kapacitet još više povećati u narednim sedmicama.

“Ono što je fascinantno jeste brzina kojom je Srbija postala kapija za putovanje između Rusije i Evrope”, rekao je Olivier Ponti, potpredsjednik ForwardKeysa.

Rusi koji stižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a glavna odredišta su Kipar, Francuska, Švajcarska i Italija. Rusi takođe koriste Beograd da putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

U vrijeme pisanja ovog teksta, preostalo je samo jedno sjedište u poslovnoj klasi na letu koji je u subotu polijetao iz Moskve za Beograd, a koštao je skoro 700 eura, dok u ekonomskoj klasi nije bilo slobodnog mjesta.