Transakcije građana Rusije i Bjelorusije pod lupom evropskih banaka

Podijeli

Regulatorni organi Evropske unije poručili su određenim bankama da pomno prate transakcije svih ruskih i bjeloruskih klijenata, uključujući i one koji su državljani EU, kako bi osigurali da se ne koriste za zaobilaženje zapadnih sankcija Moskvi, rekla su tri izvora za Reuters.

Uputstva supervizora Evropske centralne banke (ECB) podrazumijevaju nadzor nad transakcijama desetina hiljada Rusa i Bjelorusa koji žive u EU. Poenta je da se prati tok novca, posebno većih iznosa, ali i izdavanja kredita, kazali su izvori upoznati sa novim direktivama.

Dok sankcije EU protiv Moskve izuzimaju ljude koji imaju privremene ili trajne boravišne dozvole u Uniji, postoje određena ograničenja na pristup bankarskim uslugama ruskih državljana, uključujući onemogućavanje banaka da prihvate depozite iznad 100.000 eura od ruskih državljana ili subjekata.

Taj potez ECB-a stavlja pod pojačan nadzor čak i stanovnike EU i otežava im upravljanje bankovnim računima, a jedan od izvora kaže da su neki već suočeni s ograničenjima u Španiji. Ovakve aktivnosti slijede nakon invazije Moskve na Ukrajinu, koju Kremlj opisuje kao specijalnu operaciju za demilitarizaciju i “denacifikaciju” zemlje.

ECB provjerava da li banke koje nadzire “imaju potrebne aranžmane za pridržavanje sankcija”, uključujući aktivnosti s transakcijama i odnosima s klijentima, ali nije izdala nikakve posebne smjernice mimo pravila EU, rekao je portparol ove institucije.

Zajednički nadzorni timovi ECB-a poručili su bankama da pooštre kontrolu nad rezidentima EU koji dolaze iz Rusije ili Bjelorusije, izjavila su tri izvora.

Supervizori su zabrinuti da bi banke koje posluju u okviru eurozone mogle dobiti velike kazne, ako se ispostavi da njihovi klijenti usmjeravaju novac u ime sankcionisanih pojedinaca, rekla su dva izvora.