nafta, oil, naftna platforma

Nafta ponovo iznad 100 dolara

Podijeli

Cijene nafte skočile su na međunarodnim tržištima iznad 105 dolara budući da je među trgovcima prevladala zabrinutost zbog procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) o smanjenom snabdijevanju ruskom naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela nakon podneva porasla je 7.47 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 105.49 dolara. Juče je zaključila trgovinu s minusom od 1.89 dolara.

Barel je na američkom tržištu danas poskupio 6.85 dolara, na 101.89 dolara. Juče je zaključio trgovinu u minusu 1.4 dolara.

Tržišta su juče poslijepodne ohladili rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za 4.3 miliona barela i naznake napretka u pregovorima Rusije i Ukrajine o prekidu vatre.

Danas su se trgovci ponovo fokusirali na procjenu IEA-a da bi snabdijevanje ruskom naftom u aprilu mogla biti smanjena za tri miliona barela dnevno zbog sankcija uvedenih ruskim kompanijama i bankama nakon invazije Rusije na Ukrajinu, prenose agencije.

Snabdijevanje bi se time smanjila trostruko više od potražnje koju pritiskaju visoke cijene, upozorio je IEA u izvještaju objavljenom u srijedu.

“Trenutno stradaju i ponuda i potražnja, ali ponuda je teže pogođena”, konstatuju u banci SEB, prognoziravši tijesnu opskrbu u sljedeća dva tromjesečja.

Tržište nafte nije reagovalo na jučerašnju odluku američke centralne banke Fed o podizanju ključnih kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, koja je bila očekivana.

Raspoloženje su donekle poboljšali kineska najava podsticaja finansijskim tržištima i ekonomskom rastu i pad broja novozaraženih covidom 19, budući da trgovci prognoziraju da bi epidemiološke mjere uskoro mogle biti ukinute pa će fabrike ponovo pokrenuti proizvodnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu koštao 104.06 dolara, što znači da je poskupio 1.20 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.