nafta, naftna bušotina

Cijene nafte pale drugu sedmicu zaredom

Podijeli

Cijene nafte na svjetskim tržištima su pale i prošle sedmice, druge zaredom, i to više od 4 odsto, jer su djelimično popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je tokom prošle sedmice 4,2 posto, na 107.93 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4.25 odsto, na 104,70 dolara.

Cijene su tokom prethodnih 14 dana pale skoro 10 odsto, izgubivši dio dobitaka od početka rata u Ukrajini. U prvoj sedmici napada Rusije na tu zemlju cijena barela skočila je oko 20 odsto, podsjećaju agencije.

U tom periodu, u kojem su na tržištima vladala strahovanja od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija Zapada, cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je u jednom trenutku 139 dolara, a na američkom 130 dolara, najskuplje od 2008. godine.

U posljednje dvije sedmice cijene su osjetno pale, ali na tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa znatno osciliraju. Tako su se prošle sedmice kretale u vrlo širokom rasponu od 16 dolara. Jedan bi dan pale ispod 100 dolara, a već drugi snažno skočile iznad tog nivoa.