Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask je duplo bogatiji od Vorena Bafeta i ima 100 milijardi više nego Džef Bezos

Podijeli

Prema Forbesovoj ljestvici najbogatijih ljudi svijeta u realnom vremenu, neto vrijednost izvršnog direktora Tesle i SpaceXa, Ilona Maska, sada iznosi oko 300 milijardi dolara.

To znači da 50-godišnji Mask ima više od 100 milijardi dolara prednosti u odnosu na drugoplasiranog Džefa Bezosa, osnivača Amazona i vlasnik Muskovog svemirskog rivala Blue Origin.

Prema Forbesu, Maskovo bogatstvo, najnovijeg člana uprave Twittera, vrijedi više nego dvostruko od bogatstva legendarnog investitora i izvršnog direktora Berkshire Hathawaya, Vorena Bafeta, koji je počeo da investira davne 1941. kada je imao 11 godina. 91-godišnje “Čudo iz Omahe” posjeduje imovinu vrijednu oko 125 milijardi dolara.

Maskovo bogatstvo takođe vrijedi znatno više od zajedničkog bogatstva bivših izvršnih direktora Microsofta, Bila Gejtsa (136 milijardi dolara) i Stiva Balmera (100 milijardi dolara). Isto važi za suosnivača Google-a, Larija Pejdža i Sergeja Brina koji imaju 120, odnosno 115 milijardi dolara vrijednu imovinu.

Da je Mask ljubitelj sporta, mogao bi kupiti sve 32 ekipe Nacionalne fudbalske lige, koje zbirno vrijede više od 112 milijardi dolara, prema podacima stranice Sportico. I još bi mu ostalo skoro 190 milijardi dolara.

Mask vrijedi samo oko 35 milijardi dolara manje od bruto domaćeg proizvoda njegove rodne Južne Afrike, čiji je BDP 335 milijardi dolara, prema podacima Svjetske banke. Maskovo neto bogatstvo premašuje BDP Kolumbije, Finske, Pakistana, Čilea i Portugala.

On je najbogatija osoba ikada, prema Forbesu. Ipak, neki istorijski stručnjaci tvrde da su američki industrijalci iz 19. i 20. vijeka, kao što su Džon D. Rokefeler i Endrju Karnegi, kao i monarsi i vladari poput Manse Muse iz Malog Carstva iz 13. vijeka i Augusta Cezara – koji su vladali od 27. prije nove ere imali više bogatstva, kada se ono prilagodi inflaciji.