Ilon Mask, Elon Musk

Još jedan rekord Ilona Maska

Podijeli

Milijarder Ilon Mask, donedavno najbogatiji čovjek na svijetu, oborio je novi rekord.

Osnivač Tesle i vlasnik Twittera postao je prva osoba u istoriji koja je izgubila 200 milijardi dolara u svojoj neto vrijednosti, prema Bloomberg Billionaire’s Indexu.

Gubitak neto vrijednosti Maska (51) dolazi nakon što je 2021. postao tek druga osoba koja je ikada stekla bogatstvo veće od 200 milijardi dolara, nakon osnivača Amazona, Džefa Bezosa.

Mask, čija je neto vrijednost dostigla vrhunac u novembru 2021. na 340 milijardi dolara, doživio je pad svog bogatstva na 137 miliona dolara jer su dionice Tesle pale za 65% u prošloj godini, označavajući najgoru godinu za proizvođača električnih automobila do sada.

Pad je uključivao pad od 11% samo u utorak nakon što je Wall Street Journal objavio da je porast broja slučajeva COVID-a primorao Teslu da privremeno zaustavi proizvodnju u Šangaju.

U dopisu koji je poslat zaposlenima u srijedu, milijarder je zahvalio radnicima na njihovom “izuzetnim rezultatima” tokom cijele godine, umanjujući pritom loš učinak kompanije na dionicama.

“Nemojte da vas previše uznemiruje ludilo na berzi”, rekao je Mask u dopisu do kojeg je došao CNBC.

„Budući da demonstriramo kontinuirane odlične performanse, tržište će to prepoznati”, uvjerava Mask.

Masku je oduzeta titula najbogatijeg čovjeka na svijetu ranije ovog mjeseca – a dirigentsku palicu predao je Bernaru Arnou, francuskom biznismenu i izvršnom direktoru LVMH-a.

Kraj zvjezadnog perioda

Maskovi istorijski gubici ukazuju na to koliko su on i Tesla zapravo porasli tokom pandemije.

Uprkos tome što je posjedovao samo mali dio tržišta električnih vozila, Tesla je do oktobra 2021. procijenjen na preko 1 bilion dolara – pridružio se drugim tehnološkim divovima poput Applea, Amazona i Googleove matične kompanije Alphabet, izvijestio je Bloomberg.

Ali kako su konkurenti brzo uhvatili korak, osporavajući Teslinu dominaciju na tržištu električnih vozila, Maskova pažnja se pomjerila na njegov najnoviji poduhvat kao vlasnika i izvršnog direktora giganta društvenih medija Twitter.

Prema Bloombergovom indeksu bogatstva, Mask je ove godine bio prisiljen da proda veći dio dionica koje je imao u Tesli, da bi finansirao 44 milijarde dolara vrijedno preuzimanje Twittera.

Mask trenutno posjeduje i udio od 42,2 odsto (vrijednosti 44,8 milijardi dolara) u kompaniji Space Exploration Technologies Corp.

Otkako je preuzeo Twitter, Mask je preduzeo velike mjere za smanjenje troškova u kompaniji za društvene medije. Srezao je oko 75% od 7.500 zaposlenih i zatvara kancelarije kompanije u Sijetlu nakon što je navodno odbio da plati stanarinu.