netflix, television, tv set

Srbi, Mađari, Hrvati, Britanci… Ko su glavni igrači na crnogorskom tržištu telekomunikacija

Podijeli

Najveće telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori su godinama isti, mada se vlasnička struktura većine njih mijenjala i po nekoliko puta.

Vrlo lukrativnim tržištem koje je, prema procjenama, vrijedi više od 200 miliona eura, dominiraju četiri najveće kompanije: Mtel, Crnogorski Telekom, One (doskorašnji Telenor) i Telemach. Oni zbirno uzimaju i najveći prihod sa tržišta, iako se u registru Agencije za elektronske komunikacije trenutno nalazi 35 kompanija koje se bave ovom djelatnošću.

Nekada su se najveće kompanije bavile isključivo telekomunikacijama, uglavnom mobilnim, a posljednjih godina njihov portfelj usluga u velikoj mjeri čine i kablovske usluge (TV i kablovski internet)

Četiri najveće kompanije su u prošloj godini ostvarili neto dobit od preko 23 miliona eura, a ko su njihovi trenutni vlasnici?

One (Telenor)

Posljednja promjena desila se u Telenoru, koji je najstariji provajder mobilne telefonije. Kompanija osnovana 1997. godine do sada je promijenila više vlasničkih ciklusa, pa je preko norveškog Telenora i češke PPF grupe, odnedavno u vlasništvu mađarske kompanije 4iG. Telenor zbog posljednje promjene od skoro posluje pod brendom One.

Na sajtu 4iG stoji da je kompanija u većinski mađarskom vlasništvu, a na čelu je Gellért Jászai, izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora.

Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom takođe ima burnu vlasničku istoriju. Predak kompanije je nekadašnji državni gigant PTT Crne Gore, potom Telekom Crne Gore, pod kojim je nazivom i privatizovan 2005. godine. Novi vlasnik je tada, za 115 miliona eura postao Magyar Telekom, članica Deutsche grupe, u okviru koje posluje i danas.

Mađari su vodili glavnu riječ u Crnogorskom Telekomu punih 12 godina, da bi je u januaru 2017. prepustili Hrvatskom Telekomu, takođe članici Deutsche Telekom grupe, u čijem je rukama i u momentu pisanja ovog teksta.

Mtel

Mtel je stari znalac na crnogorskom tržištu. Osnovali su ga državni Telekom Srbija i privatni Delta Holding Miroslava Miškovića u aprilu 2007. godine. Miškovićeva kompanija se ubrzo povukla iz vlasništva, pa je država Srbija preuzela potpuno vlasništvo.

Nominalno, vlasnici crnogorskog Mtela su Telekom Srbija sa 51 odsto i njena ćerka firma Telekomunikacije Republike Srpske, koje kontrolišu ostatak od 49 odsto.

Telemach

Telemach je nasljednik nekadašnjeg BBM-a, jedne od prvih kablovskih operatora u Crnoj Gori. Nominalni vlasnik kompanije je Slovenia Broadband, koji je u vlasništvu regionalne United grupa. Na kraju, vlasnik United grupe je britanski fond vlasnika privatnog kapitala BC Partners, sa sjedištem u Londonu.

Investitor.me