Od 1. jula jeftiniji telefonski pozivi

Podijeli

Od 1. jula  cijene telefonskih poziva iz fiksne mreže Crnogorskog Telekoma prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori biće snižene za deset odsto, dok će cijene poziva prema drugim fiksnim mrežama u Crnoj Gori biti snižene za pet odsto, saopšeno je iz Agencije za elektronske komunikacije i elektronske djelatnosti.

– Agencija  je na osnovu rezultata troškovnog modela, donijela rješenje kojim je Crnogorskom Telekomu naložila da od 1. jula  za telefonske pozive prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori u periodu jakog saobraćaja primjeni cijenu 4,74 centa po minutu,  a u periodu slabog saobraćaja cijenu 3,21 centa po minutu kao i da za telefonske pozive prema ostalim fiksnim mrežama u Crnoj Gori primjeni cijenu 3,65 centa po minutu – navodi se u saopštenju Agencije.

Istim rešenjem Agencija je Crnogorskom Telekomu naložila da snizi i veleprodajne cijene mjesečne pretplate za ADSL pakete za deset odsto.

– Agencija je donijela i rješenja kojim je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i Mtelu naložila da snize veleprodajne cijene usluge završavanja poziva u sopstvenoj mobilnoj telefonskoj mreži za 11,8 odsto. Takođe, Agencija je donijela i rješenja o sniženju cijene Crnogorskog Telekoma, Telenora, Mtela i Telemacha za veleprodajnu uslugu završavanja poziva u sopstvenoj fiksnoj telefonskoj mreži za 15,5 odsto – navodi se u saopštenju.

Rješenja o sniženju cijena elektronskih komunikacionih usluga Agencija je donijela nakon sprovedenog postupka analize relevantnih tržišta, proglašenja operatora sa značajnom snagom na analiziranim relevantnim tržištima i prihvatanja rezultata troškovnih modela operatora.

– Sniženjem cijena veleprodajnih usluga stvaraju se uslovi za sniženja cijena na maloprodajnom nivou i povećanje ekonomske dostupnosti elektronskih komunikacionih usluga – dodaje se u saopštenju.