remote work, rad od kuće, rad na daljinu

Koliko zaposleni zaista utroše vremena radeći svoj posao?

Podijeli

Pandemija je zauvijek promijenila mnoge aspekte rada, ali postoji jedna stvar koja je ostala ista – koliko vremena provodimo samo „premeštajući papire“.

Službenici posvećuju više od polovine svog dana „koordinaciji rada“, što uključuje praćenje stvari, traženje informacija i komunikaciju o poslu, prema istraživanju proizvođača poslovnog softvera Asana Inc, prenosi Biznis Telegraf.

Iako postoje regionalne razlike, Njemci posvećuju nešto manje svog dana takvim svakodnevnim zadacima nego Amerikanci – rezultati su uglavnom slični širom svijeta: samo oko trećine radnog dana zaposleni provode radeći ono za šta smo, zapravo, angažovani, konstatuje se, a to se nije mnogo promijenilo od 2019. godine.

Melisa Svift iz konsultantske kompanije Mercer kaže za Bloomberg da je „radni dan postao dovoljno složen, tako da moraju da provode više vremena samo na upravljanju poslom i nizu konkurentskih prioriteta, a ne zaista baveći se poslom“.

Globalno istraživanje, sprovedeno na više od 10.600 takozvanih „radnika znanja“ – analitičara podataka, grafičkih dizajnera i sličnih – takođe je pokazalo da je količina vremena utrošenog na strategiju ili planiranje unaprijed, opala na devet odsto prošle godine sa 13 procenata u 2019. godini.

Kao jedan od razloga analitičari navode poteškoće u okupljanju različitih, često asinhronih timova u isto vrijeme. Ali, to bi takođe moglo biti zato što je mnogim kompanijama teško dugoročno predviđanje usred globalne pandemije i njenog uticaja na život u kancelariji.

Osjetan je pad u strateškom radu, tj. lideri su sada više posvećeni „reagovanju“. Iako manje-više preko polovine radnog dana odlazi na „nebitne zadatke“, varijacije postoje širom svijeta. Njemci, recimo, posvećuju veći dio svog dana – obavljanju stvarnog posla, nego što je to slučaj sa ostalim nacionalnostima.

S druge strane, najmanje vremena posvećuju strateškom planiranju.

Radnici u Japanu i Singapuru su, u međuvremenu, predvodili grupu sa 10 odsto svog vremena posvećenom strategiji, ali su te dvije nacije takođe „potrošile“ najviše vremena na koordinaciju posla. Svift, konsultant Mercera, ističe da su kompanije pokušale da smanje količinu vremena utrošenog na koordinaciju, ali bez mnogo uspjeha.

Broj sastanaka se, na primjer, povećao za 70 odsto tokom pandemije, navodi njujorška agencija.