Lidl odgodio otvaranje objekata u BiH

Podijeli

O dolasku kompanije Lidl u BIH govori se godinama, ali od trgovačkih centara za sada ništa. Javnost se s razlogom pita jesu li njemački investitori odustali od investiranja, piše Biznis info.

Upućeni tvrde da ništa nije stopirano, da su pripremne aktivnosti u toku, ali da dešavanja na globalnom tržištu, kao ni trenutna politička situacija u BiH, pogoduju odlaganju otvaranja maloprodajnih objekata.

U BiH još nijesu otvorene maloprodaje, iako je kompanija, prema podacima iz njihovog registra, osnovana u aprilu prošle godine. Njemački investitori previše su ozbiljni da bi odustali od svoje namjere, tvrde upućeni.

To potvrđuje i činjenica da je kapital Lidla u našoj državi povećan na nekoliko desetina miliona KM. Međutim, problem s kojim se, najprije, susreću su potragom za ogromnim zemljištem, izvještava N1.

“Kada otvaraju Lidle, u pravilu, treba da bude otvoren centralni magacin koji zahtijeva 15 hektara zemlje I to je bio problem da se pronađe, a potom da se otvore maloprodajni objekti koji moraju biti na minimum 10 hiljada kvadrata ili jednom hektaru”, objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U Crnoj Gori se otvaranje prvih Lidlovih supermarketa očekuje krajem naredne godine.

Ako ste propustili:

Lidl otvara najmanje pet marketa u Crnoj Gori i zapošljava 1.000 radnika