Tehnološki divovi pogurali Wall Street

Podijeli

Berzovni indeksi na Wall Streetu snažno su porasli u četvrtak, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, dok je vijest o neočekivanom padu ekonomije SAD-a u prvom tromjesečju ostala u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 614 bodova ili 1,85 odsto, na 33.916 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,47 odsto, na 4.287 bodova, a Nasdaq indeks 3,06 odsto, na 12.871 bod.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su porasli komunikacioni i tehnološki, oko 4 odsto, prenose agencije.

Cijena dionice Mete, krovne kompanije Facebooka i Instagrama, skočila je više od 17 odsto, nakon što je izvijestila o većoj nego što se očekivalo zaradi i rastu broja korisnika u prvom kvartalu.

I većina drugih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je bolje rezultatima nego što se očekivalo.

Od 237 kompanija, koje su dosad objavile izvještaje, njih 81 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari procjenjivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 odsto kompanija.

Snažno su, više od 4 odsto, skočile i cijene dionica Applea i Amazona, no u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Steeta i objave poslovnih rezultata oštro su pale.

Cijena Amazona potonula je 10 odsto jer su rezultati u prvom tromjesečju razočarali ulagače, dok je dionica Applea pojeftinila više od 3 odsto.

Apple je, doduše, u proteklom kvartalu ostvario veće prihode i zaradu nego što se očekivalo, no poručio je da očekuje usporavanje prodaje i da ima problema s nabavnim lancima, prenosi Hina a javlja SEEbiz.

Zbog oštrog pada cijena dionica Amazona i Applea, trenutno su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u minusu, što znači da bi u petak ti indeksi mogli izgubiti dio dobitaka od prethodnoga dana. To znači da se nastavlja nestabilno trgovanje, kakvo je obilježilo početak ove godine. Posljedica je to rata u Ukrajini, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i visoke inflacije.