Najbolja sedmica za S&P 500 u posljednjih pet mjeseci

Podijeli

Kraj sedmice donio je još malo optimizma na Wall Street.

Indeks S&P 500 zaključio je svoju najbolju sedmicu od juna jer je izvještaj koje pokazuje usporavanje inflacije u četvrtak povećalo nadu da će Federalne rezerve uskoro usporiti svoju kampanju zaoštravanja.

Širi tržišni indeks dodao je 0,9%, dovevši sedmični dobitak na 5,9%, što je njegova najbolja sedmica od one koja je završila 24. juna ove godine.

Nasdaq Composite dodao je 1,9% jer su ulagači kupili tehnološke dionice u nadi da će se kamatne stope smanjiti. Dow Jones Industrial Average ojačao je 0,1 odsto, javlja SEEbiz.

Dow je u četvrtak skočio za više od 1200 bodova nakon rasta potrošačkih cijena u oktobru manjeg od očekivanog, dajući ulagačima nadu da se inflacija možda smanjuje. S&P je porastao 5,5%, a Nasdaq Composite oko 7,4%. Bio je to najbolji dan od 2020. za svu trojicu.

Prinosi na državne obveznice pali su u četvrtak zbog slabijeg od očekivanog ispisa inflacije. Prinos 10-godišnjih obveznica iznosio je 3,82% nakon što je prošle sedmice završio na 4,16%.

Tehnološke dionice u petak su uzdrmale pad kriptovaluta, koje su se našle pod pritiskom u petak nakon što je FTX najavio stečaj, a izvršni direktor Sam Bankman-Fried podnio ostavku. Bitcoin je pao 6%, a ether više od 7%.

Tehnološke dionice i povezane kripto dionice oporavile su se nakon otvaranja u petak.

Dionice kockarnica skočile su nakon što je Kina rekla da će ukinuti neka ograničenja Covida, skraćujući vrijeme karantina za međunarodne putnike za dva dana. Dionice Wynn Resortsa i Las Vegas Sandsa skočile su za više od 8%, odnosno 6%.