Ozbiljno upozorenje Brisela američkom gigantu: Apple Pay krši antimonopolske propise

Podijeli

Evropska unija upozorila je američku kompaniju Apple na moguće kršenje antimonopolskih propisa, nakon istrage o dominaciji proizvođača iPhonea u sistemu mobilnog plaćanja.

Evropska komisija saopštila je u ponedjeljak da vjeruje da je Apple “nepravedno blokirao konkurente” da koriste bežičnu komunikacionu tehnologiju koja stoji iza Apple Pay sistema plaćanja, koji je dostupan i u Crnoj Gori posredstvom nekoliko banaka.

Prema tekstu prigovora koje je Brisel poslao Appleu, kompanija je ograničila pristup opremi za komunikaciju bliskog polja (NFC) svojih uređaja i samo je Apple Pay smije koristiti. To znači da konkurenti koji žele da kreiraju aplikacije ili digitalne novčanike koristeći opcije plaćanja dodirom na iPhone uređajima ne mogu to učiniti, “što je pravilo Applea koje nanosi štetu inovacijama”, rekla je izvršna potpredsjednica Komisije Margaret Vestager.

“Razvoj aplikacije za mobilno plaćanje je skupo. Ulaganje se može isplatiti samo ako programeri imaju pristup i Apple i Android korisnicima. Dokazi u našem dosijeu pokazuju da neki programeri nijesu ostvarili svoje planove jer nijesu bili u mogućnosti doći do korisnika iPhonea”, navela je Vestager u saopštenju.

Appleova odbrana, prema riječima Vestager, bila je da su njegova ograničenja namijenjena zaštiti korisnika od bezbjednosnih rizika i da bi potrošači ublažavanjem ograničenja mogli biti oštećeni.

“Naša dosadašnja istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi ukazivali na tako veći sigurnosni rizik. Naprotiv, dokazi u našem dosijeu pokazuju da se Appleovo ponašanje ne može opravdati bezbjednosnim problemima”, dodala je Vestager.

Apple je u odgovoru na primjedbe istakao da je Apple Pay “jedna od mnogih opcija” koje Evropljani imaju u mobilnom plaćanju.

“Nastavićemo da sarađujemo ​​s Evropskom komisijom kako bismo osigurali evropskim potrošačima pristup opciji plaćanja po svom izboru u sigurnom okruženju”, rekao je Apple u saopštenju.

Upozorenje ne predstavlja konačnu odluku o odgovornosti. Apple će sada imati priliku da podnese službeni odgovor.

Apple se suočio sa sve većim regulatornim nadzorom u Evropi jer su regulatori prepoznali brojne njegove poslovne prakse kao potencijalno antikonkurentne, kao što je praksa blokiranja instalacije aplikacija izvan vlastite App Store prodavnice.

Predstojeći Zakon o digitalnim tržištima EU mogao bi natjerati Apple da dopusti takve vrste instalacija, natjerati ga da otvori pristup svojim NFC čipovima i donese druge velike promjene u tehnološkoj industriji.

Investitor, CNN