Ikea Mobile, ikea furniture, ikea app, ikea mobile application, ikea mobile app, ikea iOS, ikea apple, ikea iphone

IKEA ulaže 3 milijarde eura za prilagođavanje elektronskoj trgovini

Podijeli

Švedski lanac trgovina IKEA uložiće 3 milijarde eura do 2023. godine u modernizaciju novih i postojećih objekata, od čega se veliki dio odnosi na modernizaciju sistema za online trgovinu.

Tolga Oncu, menadžer maloprodaje u grupi koja posjeduje većinu IKEA trgovina širom svijeta, rekao je Reutersu da će novac uložiti u svim regijama, iako je otprilike trećina namijenjena Londonu, testnom podrućju za nove formate trgovina i logističke postavke.

“Većina ulaganja će biti u našim postojećim trgovinama, budući da govorimo o transformaciji, redizajniranju namjene prostora za kupovinu”, rekao je Oncu.

Reuters piše da se Ingka grupa, koja gazduje IKEA-om, posljednjih godina prilagodila rastu internet kupovine razvijanjem manjih trgovina, renoviranjem svoje web stranice i uvođenjem nove aplikacije kao i digitalnih usluga poput alata za daljinsko planiranje.

“Umjesto izgradnje velikih skladišnih kapaciteta za online kupovinu, zašto kupcima ne bismo proizvode dostavili iz naših IKEA trgovina?”, upitao je on.

Automatizovanje skladišnih odjeljaka postojećih trgovina van gradova činiće veliki dio ove investicije, dodao je Oncu.

Plan dolazi u periodu nakon što su mnoge kompanije postale oprezne, suočene s geopolitičkim napetostima, visokom inflacijom i pogoršanjem povjerenja potrošača. Ali Oncu je rekao da za IKEA-u, koju finansiraju fondacije njenih vlasnika, vrijeme ne može biti bolje.

Tokom pandemije, IKEA je zabilježila rekordnu potražnju za svojim kućnim namještajem po sniženim cijenama, jer su ljudi provodili više vremena kod kuće.

U posljednje tri fiskalne godine, Ingka je uložila oko 2,1 milijardu eura u nove i postojeće trgovine na svoja 32 tržišta.