kripto,crypto

Tri razloga za krah kriptotržišta

Podijeli

Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta pala je na najniži nivo u posljednjih deset mjeseci.

Dodatnih 130 milijardi dolara zbrisano je s ovog tržišta tokom upravo završenog vikenda, što je rezultiralo padom tržišne kapitalizacije na 1,62 biliona dolara. CoinGecko piše da nije bio ovako nizak od početka avgusta prošle godine.

Najveće kriptovalute – bitcoin i ethereum – ponovno predvode kriptogubitnike tokom azijske trgovačke sesije u ponedjeljak ujutro. Bitcoin je pao za još 3,1% na 33.486 dolara u vrijeme pisanja ovog teksta, a ethereum je oslabio 4.2% na 2.443 dolara, što je najniža cijena od januara.

Kripto tržišta su ciklična, ali postoji nekoliko drugih faktora koji trenutno pokreću rasprodaju. FX Empire nam donosi ključna tri:

Povećanje kamatnih stopa Fed-a

Američke Federalne rezerve (Fed) podigle su kamatne stope za pola postotnog boda prošle sedmice, a Wall Street je odgovorio padom dionica. Kriptotržišta su slijedila njihov put izgubivši više od 10% ili gotovo 200 milijardi dolara tokom prošle sedmice.

Viši tržišni analitičar u Oandi, Edvard Moja, primijetio je da su kriptotržišta bila u velikoj korelaciji s berzanskim indeksima kao što je Nasdaq. Primijetio je da je indeks usmjeren na tehnologiju ove godine pao 21%, dok je bitcoin oslabio sličnih 22%. Moja je dodao da je povjerenje ulagača nisko.

“Bitcoin je stvarno zapeo u vrlogu raznih vijesti, gdje samo čekate da se sve smiri kako bi ljudi bili sigurniji u ulaganje. I dalje mislim da ovdje postoji mnogo dugoročne potencijalne vrijednosti za rast, ali morate biti u stanju da podnesete ovakve nestabilnosti”, dodao je Moja.

Hlađenje interesovanja

Godina 2021. bila je iznimno optimistična za institucionalna ulaganja u kripto, ali to se nije prenijelo na 2022. Giganti kao što su Tesla, MicroStrategy, El Salvador i nekoliko platformi za plaćanje ušli su u kripto, podstaknuvši zamah i pritisak na kupovinu. Američki regulatori su čak dopustili da se trguje prvim bitcoin futures fondovima kojima se trguje na berzi, što je takođe doprinijelo rastu.

Ova godina je međutim bila puno prigušenija, a prema CoinSharesu, četiri sedmice zaredom bilježi se odliv institucionalnih kripto fondova.

Čini se i da ulagači reagiraju na ono što se događa u širem gospodarstvu. Više je povjerenja u tradicionalna dobra s oporavkom od pandemije Covid-19 u punom zamahu i ukidanjem globalnih ograničenja.

Prema Chrisu Klineu, suosnivaču Bitcoin IRA-e, neki kripto investitori vagaju druge opcije i “premještaju svoj novac natrag u dolar, kao početnu točku, a zatim vide što će od tamo učiniti.”

Ciklusi “bikova” i “medvjeda”

Konačno, kriptotržišta su ciklična; što ide gore, mora jednom sići. Od početka bitcoina prije više od deset godina postojala su četiri različita tržišta bikova/medvjeda (tržišta u rastu odnosno u padu). Ako su prethodni ciklusi nešto što treba proći, kriptotržišta mogu ostati “medvjedasta” (u padu) do kraja ove godine i do 2023. prije nego što se ponovno okrenu.

Prema analitičarima, bitcoin bi mogao pasti na raspon od 20.000 dolara i tamo se konsolidovati neko vrijeme prije nego što opet dođe do značajnog uzlaznog zamaha.

Investitor