crypto, currencies, digital coins, stock exchange

Da li je kriptozima završena: Bitcoin skočio 25%, ethereum još više

Podijeli

Bitcoin bikovi su se vratili.

Nakon što su bili pogođeni gubicima u većem dijelu prošle godine, bitcoin i druge kriptovalute jačaju u 2023. godini, što je podstaklo spekulacije da je takozvana kripto zima – svjetski ekvivalent digitalne imovine tržištu medvjeda – završena.

Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta na svijetu, porastao je 25%, popevši se iznad 20.000 dolara prvi put od novembra, kada je implozija trgovačke platforme Sama Bankman-Frieda FTX izazvala šokove kroz cijelu industriju. Ethereum, druga najveća kriptovaluta, porastao je više od 30% u proteklom mjesecu, trgujući iznad 1.500 dolara u ponedjeljak.

“Wall Street je vrlo uvjeren da je kraj Fedovog ciklusa pooštravanja pred nama i da to pruža osnovnu podršku za kriptovalute”, napisao je Ed Moja, viši analitičar tržišta u Oandi.

“Osim ako ne čujemo snažan jastrebov pritisak od Fed-a ili ako cijene roba porastu, trgovci kriptovalutama ne bi trebalo da budu iznenađeni ako bitcoin bude u stanju da produži svoje nedavne dobitke”, smatra on.

Bitcoin je dostigao vrhunac prije više od godinu dana, u novembru 2021. godine, nešto ispod 69.000 dolara. Prije dva mjeseca, kako je zaraza FTX-a zahvatila tržište digitalne imovine, bitcoin je pao na dvogodišnji minimum od 15.480 dolara.

Dok su američka tržišta dionica i obveznica zatvorena u ponedjeljak na Dan Martina Lutera Kinga Juniora, kriptovalutama se trguje 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

CNN/Investitor