CEDIS

CEDIS pod lupom poreskih inspektora: Šta se krije u bilansima državne kompanije

Podijeli

Poreski inspektori i juče su kontrolisali CEDIS jer ta kompanija nije na vrijeme predala finansijske iskaze i prijave poreza za prošlu godinu, saznaje CdM.

CdM se ovim povodom obratio i Upravi prihoda i carina, koja je odgovorila da je u slučaju jedne kompanije – velikog poreskog obveznika koji je u većinskom državnom vlasništvu, a koja nije predala Finansijske iskaze za 2021. godinu zaključno sa 31. martom 2022. godine, po isteku naznačenog roka za dostavljanje iskaza, predat nalog za inspekcijski nadzor.

“Podsjećamo na odredbe Zakona o poreskoj administraciji (član 16 i član 74) kojima su propisani institut poreske tajne, odnosno predmet inspekcijskog nadzora. U skladu sa tim, Uprava ne može iznositi informacije po ovom pitanju do okončanja postupka”, kazali su u UPC za CdM.

Prema informacijama CdM-a, inspektori UPC utvrđuju nadzorom razloge zbog kojih CEDIS nije ispoštovao zakon, provjeravajući papire državne kompanije.

Članom 38 Zakona o računovodstvu propisano je da će se pravno lice koje ne dostavi poreskom organu finansijske izvještaje ili izvještaj menadžmenta najkasnije do 31. marta tekuće za prethodnu godinu kazniti od 500 do 16.500 eura. Predviđena je i kazna odgovornog lica u preduzeću u iznosu od 50 do 2.000 eura.

Prma pisanju Pobjede, bilansi CEDIS-a pokazali su da je kompanija u prošloj godini potrošila 27,75 miliona eura na zarade, naknade i lične rashode zaposlenih, što je 2,3 miliona više nego u 2020. U statističkom aneksu navodi se da je za stalno zaposleno 68 novih radnika. Nije poznato koliko su radnika angažovali preko agencija. U kompaniji je u prosjeku radilo 1.428 zaposlenih, dok ih je u 2020. bilo 1.360. Ovaj podatak ide u prilog tvrdnjama o partijskom zapošljavanju u CEDIS-u koje je sprovelo novo rukovodstvo.

Ukupni troškovi poslovanja bili su 83,07 miliona i porasli su 13 miliona eura. Najveći rast imali su troškovi nabavne vrijednosti prodate robe i troškovi materijala koji su bili veći 10,7 miliona i ukupno su iznosili 33,1 milion eura. Porasli su i ostali poslovni troškovi za 2,5 miliona na 28 miliona eura.

Kompanija CEDIS u žiži javnosti je od izbora novog menadžmenta prošle godine zbog partijskog i rodbinskog zapošljavanja.

Posljednja vijest koja je uzburkala javnost jeste ona kada su Vijesti objavile da je Vlada Zdravka Krivokapića dala saglasnost Elektroprivredi (EPCG) da sa nepunih 10 miliona eura pokrije prošlogodišnji gubitak Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), jer toj državnoj kompaniji prijeti stečaj ako joj se ne pomogne.

Prema pisanju ovog medija, to je trebalo da bude urađeno kroz “knjižna odobrenja retroaktivno, odnosno umanjiće se iznosi faktura koje je CEDIS već platio EPCG za period od aprila 2021. do početka ove godine.”

Izvršni direktor CEDIS-a je Vladimir Čađenović, predsjednik podgoričkog Odbora Demokrata.