atm, bankomat, novac, banka, kartica

Oslobodite se dozvoljenog minusa i kredita: 4 strategije za izlazak iz duga

Podijeli

Nedavno smo pisali o sve većim kreditima, koji su u Crnoj Gori na kraju marta iznosili 3,4 milijarde eura, od čega se na građane odnosi 1,4 milijarde eura. To je u odnosu na godinu ranije skoro 6 odsto više, što svjedoči o sve većem zaduživanju.

Samo na osnovu dozvoljenih minusa, crnogorski građani duguju više od 21 milion eura a u pitanju je jedna od najpopularnijih ali i najskupljih bankarskih usluga. Prosječno ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na overdraftove odobrene fizičkim licima i preduzetnicima iznosi 14,31%, dok prosječno ponderisana efektivna kamatna stopa iznosi 14,50%, saopšteno je portalu Investitor iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Kako se izvući iz minusa? Beogradski Alo donosi četiri dokazane strategije:

1. Ne gomilajte dugove

Ako želite da izađete iz minusa, trošite samo onoliko novca koliko imate i samo na ono što je zaista nužno: hranu, režije, rate kredita i sl. Plaćajte isključivo gotovinom jer tada stvarno imate osjećaj koliko trošite. Stručnjaci preporučuju da kreditne kartice izvadite iz novčanika i ostavite na neko skrovito mjesto. Jednostavno – ne nosite je uvijek sa sobom, jer ćete uvijek upasti u impulsivnu kupovinu što je najkraći put u još veći dug.

2. Naučite da štedite

Uvijek imajte nešto novca na računu. Ako nemate novca u banci, a pojave se nepredviđeni troškovi, kako ćete ih platiti? Logično je da oformite fond za nepredviđene troškove.

3. Napravite plan otplate

U minusu ste po dozvoljenom prekoračenju na tekućem računu u visini od 500 eura i želite ga zatvoriti za deset mjeseci – to znači da biste od prihoda morali izdvajati mjesečno 50 eura samo na glavnicu. Popišite svoje troškove i vidite na čemu još možete da uštedite. Napravite plan otplate i redovno ga izmirujte.

4. Napravite održivi budžet

Imati plan svih svojih prihoda i rashoda najbolji je način da se izvučete iz minusa u kratkom vremenu. Lični budžet će vam pokazati na šta trošite svoj novac i kako ostvarujete svoje ciljeve. Popišite svoje prihode i rashode i poštujte ga.

Važno je živjeti prema svojim mogućnostima i truditi se da prihodi budu veći od rashoda.