mobile banking, online pay, shopping

I e-kupovina u kolapsu: Stotine startapova bankrotirali, investitori gube milijarde

Podijeli

Najbogatiji kineski tehnološki giganti i finansijeri koče jedan od najaktuelnijih internet trendova u zemlji posljednjih godina – zajedničku kupovinu, u kojoj tehnološke kompanije olakšavaju tradicionalnu praksu susjeda da udružuju resurse za jeftinu kupovinu artikala na veliko.

Stotine startapova su već bankrotirali, a investitori bi mogli da izgube milijarde dolara u najnovijem upozorenju o tome koliko brzo promjena stava Pekinga može uticati na industriju u razvoju, prenosi 24sedam.

U početku lokalni fenomen

Zajednička kupovina je u početku bila ruralni fenomen, sa farmerima koji su se udruživali kako bi uštedjeli novac kupujući zalihe na veliko. Posljednjih godina je fenomen urbaniji, podstaknut povećanjem broja pametnih telefona, i prvenstveno se koristi za kupovinu namirnica, ali i sve više i za biljno sjeme i đubrivo. Stotine hiljada zajednica su počele da koriste platforme kao što su JD.com, Meituan i Pinduoduo u nečemu što je izgledalo kao revolucija u e-trgovini, piše Bloomberg.

Ali potražnja nije pratila sve intenzivniju konkurenciju. Industrija je takođe bila pogođena sveobuhvatnim udarom predsjednika Si Đinpinga na kineske internet divove. Prošle godine vlada je kaznila nekoliko platformi za zajedničku kupovinu zbog prekomjerne potrošnje na promocije da bi pridobile korisnike.

Zatvaranje uzrokovano kovidom 19 u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima trebalo je da pruži priliku za rast prihoda, ali prekidi u logističkim mrežama su uticali na sposobnost platformi da zadovolje potražnju. Sada čak i najbogatiji operateri popuštaju.

“U ovom sektoru je bilo velikih previranja od pandemije”, kaže Šeri He, generalni direktor “Kearney-a“, konsultantske firme u Kini.

U posljednjoj nedjelji aprila, Meituan je zaustavio svoje operacije zajedničke kupovine u Pekingu, zatvorivši stotine, ako ne i hiljade mjesta za preuzimanje širom grada kako bi ispoštovao kovid ograničenja izazvana porastom broja slučajeva. Portparol Meituana odbio je da komentariše i da kaže kada bi ova usluga mogla ponovo da bude pokrenuta.

Smanjuju broj zaposlenih

Ranije ove godine, JD.com, drugi po veličini operater e-trgovine u zemlji, smanjio je broj zaposlenih u svom odjeljenju za zajedničku kupovinu, Jingki, za 10 do 15 odsto, prema navodima osobe koja je upoznata sa materijom, a koja je tražila da bude anonimna.

Odjeljenje za zajedničku kupovinu „Didi Global Inc.“, giganta za usluge prevoza, podnijelo je najveći teret smanjenja broja zaposlenih u cijeloj kompaniji za otprilike 20 odsto. “Alibaba Group Holding Ltd.“ je takođe smanjio promocije i troškove. Portparoli JD.com, Didi i Alibaba nijesu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Pad u ovoj industriji dolazi nakon zapanjujuće ekspanzije. Činilo se da su startapovi za zajedničku kupovinu sigurna investicija na početku pandemije, pošto su stanovnici manjih gradova koristili internet da naručuju dnevne potrepštine na veliko. Investitori su ih pratili, kao kada je kompanija za lajv-striming „Joyy Inc.“ uložila 100 miliona dolara u startap „Tongcheng Life“ za zajedičku kupovinu, dok je predsjednik kompanije, David Li Ksueling, naveo ovaj startap kao „sjajan primjer“ moći interneta da učini svet efikasnijim, piše Bloomberg.

Kapital koji se uliva u sektor porastao je više od šest puta za tri godine, na 57,7 milijardi juana (8,7 milijardi dolara) u 2021. godini, pokazuju podaci platforme za pretragu korporativnih registara „Qichacha“. Slični poslovni modeli počeli su da se pojavljuju u Indiji i drugde.

Velike kineske tehnološke kompanije slijedile su dobro poznat model kako bi podstakle rast na tržištu, trošeći novac sa ciljem privlačenja novih korisnika. Propalo je stotine manjih regionalnih kompanija koje nijesu mogle da se takmiče.