Aleksandar Damjanović, ministar finansija

Damjanović pripremio rebalans budžeta

Podijeli

Vlada, koju vodi Dritan Abazović, usvojiće na današnjoj sjednici rebalans budzeta. U pitanju je, prema pouzdanim saznanjima “Dana” takozvani tehnički rebalans, koji se radi zbog nove organizacije vlade, odnosno povećanja broja ministarstava sa 12 na 18. Predlagač rebalansa je Ministarstvo finansija, koje vodi Aleksandar Damjanović.

U međuvremenu je Vlada usvojila predlog rebalansa i po hitnoj proceduri ga uputila Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Osim preraspodjele novca po budzetskim jedinicama, na osnovu uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, rebalansom je predviđen i dodatan novac za rad Državne revizorske institucije. Riječ je o sumi od preko 50 hiljada eura. Na dnevnom redu sjednice je i informacija o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za nesmetan rad DRI.

Tehnički rebalans biće samo uvod u suštinski rebalans budzeta koji je neminovan, zbog povećanja broja ministarstava i povećanja tekuće potrošnje. Pitanje je samo kada će biti drugi rebalans budzeta, da li do kraja jula ili nakon septembra, odnosno završetka ljetnje turističke sezone.

Osim rebalansa, Vlada će danas razmatrati, prema predlogu dnevnog reda objavljenog na sajtu, informaciju o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava Tekuće budzetske rezerve, zatim informaciju o početnim stanjima depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza budzeta Crne Gore na dan 1.1.2021. godine, informaciju o povraćaju uplaćenih sredstava po osnovu ugovora o kupoprodaji pšenice i informaciju od ADMAS projektu.