euro, money, 100 eur

Damjanović: Zarade u javnom sektoru će pratiti rast inflacije

Podijeli

Vlada je konzervativno planirala prihode budžeta i predvidjela rast zarada u javnom sektoru koji će pratiti stopu inflacije, dok se poreske stope neće mijenjati, saopštio je ministar finansija Aleksadar Damjanović.

„Zaslugom ove Vlade koja je 30 sedmica u funkciji stvoreni su uslovi da se kroz mjere koje smo aktivno sprovodili ostvarili visok privredni rast, što nam daje dodatni prostor da sa optimizmom uđemo u narednu godinu“, rekao je Damjanović na konferenciji za novinare posvećenoj Predlogu budžeta Crne Gore za narednu godinu.

On je naveo da su maksimalno oprezno uzdržano planirali i prihode budžeta za narednu godinu, što se mora ostvariti kakav god da bude trend, osim teških premećaja.

„To konzervatvno planiranje prihoda ukazuje na to da se kroz zakone i druge mjere radi na širenju poreskog potencijala u Crnoj Gori. Štiteći žitvotni standard, predvidjeli smo rast zarada u javnom sektoru koji će pratiti stopu inflacije“, kazao je Damjanović, prenosi RTCG.

On je saopštio da će naredne sedmice biti pregovori sa sindikatima o povećanju zarada, koje je, kako je dodao, ubjedljivo najveće povećanje u odnosu na svaku godinu ranije.

Damjanović je rekao da su u budžetu planirali 7,5 miliona eura više novca za Fond za obeštećenje za građane kojima je nepravedno oduzeta imovina.

On je ponovio da očekuje podršku poslanika ne samo parlamentarne većine, nego i iz parlamentarne manjine.

Damjanović je, govoreći o zaduženju, kazao da će se zadužiti tamo gdje procijene da su uslovi najbolji.

„Emisija obveznica ne dolazi u obzir trenutno, a svaki aranžman sa svih 11 banaka u Crnoj Gori će biti od sjednice do sjednice Vlade potpuno transprentan i javan. To smatramo velikim iskorakom u odnosu kada smo imali netransparetnna zaduživanja“, rekao je Damjanović.