Šefica eura: “Kriptovalute ne vrijede ništa”

Podijeli

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard smatra da kriptovalute ne vrijede ništa.

“Moja veoma skromna procena je da to ništa ne vrijedi”, rekla je Lagardova o kriptovalutama u intervjuu za holandsku emisiju College Tour, koja je emitovana u nedjelju, prenosi CNBC.

“To se ne zasniva ni na čemu. Ne postoji ni osnovna imovina koja bi djelovala kao sidro sigurnosti“, ocijenila je ona, prenosi Bonitet.

Na Svjetskom ekonomskom forumu su i predstavnici drugih centralnih banaka izrazili skepsu u kriptovalute. Čitaj više

Lagard je pozvala kreatore globalne politike da uvedu pravila kako bi zaštitili neiskusne investitore koji ulažu u digitalnu imovinu. Kriptovalute, posebno bitcoin, ove godine je izgubio više od polovine svoje rekordne vrijednosti iz novembra 2021.

“Zabrinuta sam za one ljude koji misle da ih na kraju čeka nagrada, koji nemaju razumijevanja za rizike, koji će sve to izgubiti i koji će biti strašno razočarani, zbog čega vjerujem da to treba regulisati”, rekla je Lagard.

Skepticizam bivše šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kriptovalutama nije nov. Ona je ranije izrazila zabrinutost zbog uticaja digitalnih valuta na životnu sredinu, kao i njihove potencijalne upotrebe u pranju novca i izbjegavanju sankcija, podsjeća Bonitet.

Njeni najnoviji komentari stižu u vrijeme pojačanog ispitivanja kriptotržišta dok regulatori reaguju na posljedice kolapsa terraUSD-a, kontroverznog takozvanog stabilcoina koji je trebalo da uvijek vrijedi 1 dolar, piše CNBC.

Nekoliko centralnih banaka radi na sopstvenim virtuelnim alternativama gotovini kao odgovor na brzi rast digitalnih valuta – ECB je jedna od njih. Digitalni euro bi se “u velikoj mjeri razlikovao” od privatnih kriptovaluta, rekla je Lagard.

Ako ste propustili:

Digitalni euro stiže 2026.