business, businessman, investor, rich people, wealth

Mask i Dajmon izazvali dodatnu nervozu među investitorima

Podijeli

Izjave dvojice teškaša iz korporativnog sektora unijele su ovih dana dodatnu nervozu među investitore. Riječ je o Ilonu Masku i Džejmiju Dajmonu.

Mask je, kako piše Josip Jurić za SEEbiz, otrijeznio ulagače rekavši da ima “vrlo loše osjećaje” o ekonomskim kretanjima, kao i najavom velikih otpuštanja u Tesli, koji je nakon trenutnog proljećnog pada ponovno hrabro stao na stranu potražnje.

Mask ovoga puta nije “udario” tvitom, već internim e-mailom Teslinoj upravi koji je, vjerovatno nehotice, izašao na vidjelo. Već sredinom sedmice, Mask je malo uzburkao atmosferu kada je upozorio zaposlene (i u Tesli i u SpaceXu) da se vrate u svoje kancelarije i tamo provode najmanje 40 sati sedmično, inače je bolje raskinuti radni odnos. Nakon vikenda uslijedio je mail s najavom otkaza i procjena da SAD neće moći izbjeći recesiju.

Mask procjenjuje da bi 10 odsto zaposlenih u jedinicama električne i obnovljive energije moglo ostati bez posla. U svim Teslinim pogonima širom svijeta bilo ih je gotovo 100.000. Ali Mask želi više honorarnih radnika. Tesline dionice ove godine su izgubile trećinu vrijednosti, a samo u petak devet odsto. Naravno, kompanija takođe osjeća posljedice prekinutih lanaca snabdijevanja i stalnih zatvaranja u Šangaju, gdje Tesla ima svoju kinesku fabriku.

Naravno, Mask nije jedini koji je toliko pesimističan, slično je razmišljao Džejmi Dajnom, prvi čovjek JPMorgana, na investicionoj konferenciji u srijedu.

“Već sam pričao o olujnim oblacima, ali radije bih rekao da nam se približava uragan. Možda manji, možda jači od superoluje Sandi. JPMorgan se već priprema za uragan, bićemo vrlo konzervativni u pogledu ulaganja”, rekao je Dajmon.

Ta izjava naglašava dvije opasnosti: američke Federalne rezerve počinju da smanjuju svoj ukupni bilans, koji se naduvao na devet biliona (još je bila ispod triliona prije finansijske krize 2008.), i u QT-u (kvantitativno Fed je svaki mjesec smanjio izloženost obveznicama za 95 milijardi dolara. Osim toga, moraju se uzeti u obzir negativni učinci rata u Ukrajini, posebno na cijene sirovina. Dajmon predviđa da će cijene nafte naglo porasti i doseći 150 ili čak 175 dolara po barelu.

Berza je prošle sedmice započela pozitivno s nekim boljim vijestima iz Kine, a vikend je bio prilično sumoran jer je Nasdaq indeks u petak izgubio gotovo tri odsto, a Dow Jones više od jedan odsto. Oba indeksa su takođe imala negativan sedmični učinak.

Vijest da su poslodavci u SAD-u u maju otvorili neto 390.000 radnih mjesta, što je više od očekivanog (uz to, aprilski podaci su malo korigovani naviše, zapravo je otvoreno 436.000 novih radnih mjesta, a ne 428.000), na Wall Streetu je prije negativna nego pozitivna, jer će se Fed moći još beskompromisnije uhvatiti u koštac s monetarnom politikom.

Treći mjesec zaredom stopa nezaposlenosti ostala je na 3,6%. Stoga se trenutno čini da najvećoj svjetskoj ekonomiji ne prijeti kriza, ali će se situacija vjerovatno pogoršati u drugoj polovini godine, a recesija će početi 2023. godine.