Paying Card, pos terminal

Kako se izvući iz minusa

Podijeli

Pretpostavljam da ste, ukoliko čitate ovaj članak, došli do zida i tražite nova rješenja za oporavak vaše finansijske situacije.

Prvo, ništa nije tako crno kao što se možda sada čini, radili ste najbolje što ste znali, trošili, zarađivali, preklapali, zatvarali rupe, uzimali kredite… Problem je što vas ustvari niko u životu nije naučio kako se upravlja finansijama. Nažalost, u školi učimo o broju stanovnika u Indoneziji ali ne i kako upravljati novcem koji zaradimo.

„Meni novac uopšte nije važan“ mogu reći samo osobe koje imaju novaca, jer kad nemaš dovoljno novaca, itekako je važan za blagostanje porodice i unutrašnji mir.

Važno je da s finansijama radite istovremeno na dva različita polja: učite se kako optimalno raspoređivati novac ali ujedno i mijenjate lična uvjerenja o novcu.

Kako rasporediti mjesečna primanja, najbolje možete naučiti od penzionera. Oni najčešće imaju najmanje prihode i uvijek, baš uvijek neku “štednjicu” sa strane. Ali, ukoliko ste zaista ozbiljni u naumu da sredite vlastite finansije, pratite sljedeće korake:

  1. Napravite pregled svojih mjesečnih primanja i mjesečnih troškova
  2. Napravite pregled svih svojih kredita, rata, broja rata….kreditnih kartica
  3. Sjedite i plačite! Šalim se, važno je da ste svjesni vaših brojki i da ih ne ignorišete jer je to početni korak: biti svjestan!
  4. Prestanite da trošite sve osim za osnovne potrebe: hrana i režije (teretana se ubraja u režije jer utiče na psihofizičko stanje)
  5. Nekoliko mjeseci probajte živjeti “low budget” i krenite da zatvarate rate na kreditnim karticama počevši od najmanjih…zašto? Jer to veseli, i brže ćete vidjeti rezultat
  6. Prihodi, prihodi, prihodi – izguglajte kako sve možete dodatno zaraditi, ima jako puno interesantnih načina za manje i brze zarade poput popunjavanja anketa i čuvanja kućnih ljubimaca.

Sada ste na dobrom putu da možete početi mirno spavati i možete krenuti s drugom, zabavnom, fazom sređivanja financija.

7. Napišite na papir koja su vaša uvjerenja o novcu, budite iskreni prema sebi. Da li ta uvjerenja živite?
8. Najteži korak – od uvjerenja „Novac čini ljude zlim“ ili „Ako potičem iz siromašne porodice ne mogu postati bogat“, morate doći do uvjerenja „Zarađivati novac je zabavno“ ili „Ja na računu uvijek imam dovoljno novca za sve što mi je potrebno“.

Izvor: Knjigovodstveni servisi “Sklad”