Prebacivali profit u druge zemlje kako bi izbjegli porez?: McDonald’s će Francuskoj platititi 1,2 milijarde eura

Podijeli

McDonald’s je pristao je da plati 1,2 milijarde eura kazne i zaostalog poreza kako bi riješio poreski spor u Francuskoj, čime je okončana dugotrajna istraga o tome da li je američki lanac burgera ispravno prijavio sve svoje prihode u zemlji.

Slučaj se bazirao na optužbe koje su se prvi put pojavile još 2014, da je McDonald’s preusmjerio naknade koje su plaćali njegovi franšizni restorani na kompanije u drugim zemljama, čime je smanjio svoj oporezivi prihod u Francuskoj i tako oštetio tu državu.

Francuski mediji tada su objavili da vlasti pomno provjeravaju finansijske izvode poslate jednoj luksemburškoj podružnici. Policija je tada pretresla sjedište kompanije u Parizu u okviru istrage.

Advokati McDonald’sa rekli su da nagodba ne predstavlja priznanje krivice.

“To je sudski sporazum… da se izbjegne suđenje, što je vrlo dug i neizbježno neizvjestan proces”, rekao je novinarima advokat Denis Chemla.

Nagodba je slična sporazumu od milijardu dolara koji je Google, sada Alphabet Inc, postigao 2019. godine kako bi se okončao francuski slučaj u kojem je takođe bio optužen za nepošteno prebacivanje dobiti.

McDonald’s ima 1.500 restorana u Francuskoj, od kojih su mnogi franšize koje plaćaju naknadu kompaniji za korišćenje robne marke, informaciono-tehnoloških sistema i uređenje restorana.

U saopštenju u četvrtak, McDonald’s je rekao da je postignuti fiskalni sporazum – kojim se okončavaju i poreski i kazneni postupci protiv njega.

Saopšteno je i da je kompanija platila više od 2,2 milijarde eura poreza u Francuskoj i otvorila gotovo 25.000 radnih mjesta.

Reuters/Investitor.me