McDonald’s preuzima izraelski startup za 300 miliona dolara

Podijeli

McDonald’s kupuje Dynamic Yield, izraelski startup koji razvija tehnologiju ‘logike odlučivanja’ baziranu na algoritmima. Među njihovim klijentima su Ikea, Sephora i Urban Outfitters. Nakon akvizicije ta će kompanija nastaviti da posluje samostalno i s drugim klijentima osimnovog vlasnika, javlja Tportal.

Procjenjuje se da će McDonald’s za njih platiti više od 300 miliona američkih dolara. Okončaju li transakciju uspješno, biće to najveća McDonald’sova akvizicija još od 1999. godine, kada su preuzeli Boston Market.

Neosporno si to mogu priuštiti. Tokom protekle godine ostvarili su gotovo šest milijardi američkih dolara neto prihoda i godinu zaključili s pozitivnim novčanim tokom u iznosu od 2,4 milijarde dolara.

No, zašto im je Dynamic Yield zanimljiv? Riječ je o tehnologiji na kojoj počivaju preporuke koje dobijete kad dodate artikl u korpu za kupovinu online. U McDonald’su planiraju da je prvo isprobaju u svojim drive-thru restoranima, pa zatim postupno proširiti na svih 68 miliona kupaca, koliko ih poslužuju svaki dan.

Otkad je Stiv Isterbruk preuzeo poziciju glavnog izvršnog direktora 2015. godine, McDonald’s i njegovi franšizeri se digitalizuju. Do sada su obavili nekoliko preuzimanja fokusiranih na prikupljanje i obradu podataka, pokrenuli vlastitu aplikaciju i počeli saradnju s Uberom na projektu Uber Eats, a i preselili su centralu u Vest Taun, dio Čikaga za koji vjeruju da je zanimljiviji mladim talentovanim ljudima.

Akvizicija Dynamic Yielda korak je dalje u tom smjeru, koji bi trebalo da pomogne u integraciji raznih tehnoloških rješenja unutar kompanije i omogući viši nivo personalizacije usluga.

Umjesto sadašnjih uglavnom fiksnih jelovnika, McDonald’s bi trebalo da počne nuditi jela i pića za koje procijeni kako bi vam mogla odgovarati, koristeći raznovrsne setove podataka, u rasponu od vremenskih prilika i doba dana do obližnjih događanja i istoriji kupovine.

Koristeći mašinski učenje, prikazaće vam što se najviše traži na lokaciji na kojoj se nalazite, pokušaće da se procijeni šta bi vam moglo biti zanimljivo i ponuditi vam šta bi još mogli uz to uzeti. Ako je red u kojem čekate dugačak i sporo se pomiče, jelovnik bi mogao prikazati jela koja je jednostavnije pripremiti pa će biti brže gotova.