market, prodavnica, supermarket, kasa

Fortenova nakon pet godina ostvarila profit

Podijeli

Fortenova grupa, nekada poznata kao Agrokor, prvi put poslije pet godina otkada traje prinudna uprava nad kompanijom, je ostvarila profit.

Pod Fortenovom posluje i grupa Mercator, koja je prisutna i na crnogorskom tržištu kroz jedan od najvećih lanaca marketa Idea.

Dobit cijele grupe u 2021. godini iznosila je 70 miliona eura, naspram gubitka od 173 miliona u 2020. godini. Značajan prihod kompanija je ostvarila prodajom divizije smrznute hrane britanskom fondu Nomad foods, a u okviru te transakcije i Frikom je promijenio vlasnika.

Grupa je prije svega dobrim poslovanjem Mercatora i prodajom smrznute hrane ostvarila godišnji rast prihoda od pet odsto i EBITDA-e (zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) 20 odsto.

“Prošle i početkom ove godine ostvarili smo snažne rezultate, pri čemu su ključna postignuća refinansiranje, prenos i integracija Mercatora uz trenutno ostvarivanje planiranih sinergija, zaključenje prodaje segmenta zamrznute hrane i posljedično smanjenje zaduženosti u trećem tromjesečju 2021. kao i značajna operativna poboljšanja i dobra ljetnja sezona”, saopšteno je iz kompanije.

“Prošla je godina za nas prva u proteklih pet godina, od početka postupka vanredne uprave i osnivanja Fortenova grupe, u kojoj je grupa ostvarila dobit, što za nas predstavlja značajnu prekretnicu”, izjavio je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško.