CKB

Odluka Vlade: Država će CKB-u isplatiti 900.000 eura

Podijeli

Iz državnog budžeta biće isplaćeno oko 900.000 eura CKB banci po osnovu kredita iz 2007. godine koji je uzet od Poljske, a koji je bio namijenjen crnogorskoj poljoprivredi, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Vlada je, naime, utvrdila Informaciju zahtjevu CKB banke za obezbjeđenje sredstava od strane države na ime neplaćenih kredita od krajnjih korisnika koji su dodijeljeni poljoprivrednom sektoru posredstvom ove banke radi realizacije Sporazuma.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vladimir Joković kazao je danas da problem datira još od 2007. godine, kada je uzet robni kredit od Poljske vrijedan 6,4 miliona eura, a koji je bio namijenjen za razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori i koji je dodijeljen određenim osobama i kompanijama.

“Poslije potpisivanja tog ugovora potpisan je aneks ugovora između Vlade (Ministarstva poljoprivrede) i CKB banke u kome se navodi ako nakon vijeka amortizacije sredstava za čiju kupovinu je dat kredit krajnjem korisniku kredita CKB ne bude mogla da naplati dospjele iznose kredita, ministarstvo će obezbijediti plaćanje takvih kredita za plaćanje dospjelih obaveza poljskom davaocu kredita. Dakle, ministarstvo se obavezalo da plati te kredite, a da li je sve CKB učinila da naplati te kredite u međuvremenu, da se ti krediti naplate od hipoteka, to nisam siguran. Radi se o nekih 900 hiljada eura”, rekao je Joković.

On je naveo da jedna kompanija nije vratila ni jedan euro kredita iz 2007. godine, a da je kasnije ta ista kompanija dobila kredit od tri miliona eura iz Abu Dabi fonda koji isto nije vratila, ne navodeći o kojoj kompaniji je tačno riječ.

“To će naravno padnuti na teret crnogorskih poreskih obveznika”, rekao je Joković.

On je pročitao zaključak kojim poziva Zaštitnicu crnogorskih pravnih interesa, kako bi utvrdila potraživanja CKB banke.

Premijer Dritan Abazović je kazao da ovaj slučaj nije nepoznat tužilaštvu, te da su sve oči uprte u njih. On je apelovao na sudove i tužilaštva da donose presude u skladu sa zakonom.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je kazao da se svakim danom pojavljuju naslijeđene obaveza na teret nove Vlade i pozvao na odgovornost zvaničnika koji su doveli do takve situacije.

O zvaničnim rezultatima posjete Čanjija Podgorici i šta je sve dogovoreno, čitajte u posebnoj vijesti ovdje.