Elektroprivreda Crne Gore EPCG Nikšić

Akcionari EPCG-a su odbili da izdaju knjižna odobrenja za CEDIS: Evo šta to zapravo znači

Podijeli

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odbila je na današnjoj sjednici predlog odobravanja knjižnog odobrenja u korist Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), javljaju Vijesti.

CEDIS je prošle godine ostvario deset miliona eura gubitaka, najvećim dijelom zbog toga što je električnu energiju za pokrivanje tehničkih gubitaka, zbog regulatornih pravila, od EPCG morao kupovati po cijenama koje su zavisile od cijena na berzi u Budimpešti.

Takve cijene bile su i više nego duplo veće od onih po kojima su oni struju prodavali potrošačima.

Plan EPCG, koji je i jedini vlasnik CEDIS-a, bio je da takozvanim naknadnim knjižnim odobrenjima smanji iznose na fakturama za prošlu godinu. Takvu pravno-finansijsku radnju ranije je podržala bivša Vlada Zdravka Krivokapića. Na tu količinu električne energije EPCG je bila u plusu, koliko je CEDIS bio u gubitku.

Protiv knjižnih odobrenja glasao je predstavnik nove Vlade koja ima 98 odsto akcija ali i svi prisutni predstavnici malih akcionara.

Kako knjižna odobrenja sada nisu izglasana, CEDIS će morati da knjiži ove gubitke što će zakomplikovati i ugroziti njegovo poslovanje.

Ranije su kao druga varijanta pomoći CEDIS-u pominjane dokapitalizacije EPCG, ali i izmjena regulatornih pravila kako se dalje ne bi pravila šteta ovoj kompaniji.