EPCG s Austrijancima gradi vjetroelektranu kod Nikšića vrijednu 58 miliona eura

Podijeli

Akcionari Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) podržali su danas odluku o odobravanju investicije zajedničke izgradnje vjetroelektrane „Gvozd“ sa kompanijom Ivicom Holding GmbH iz Austije. Vrijednost ove investicije iznosi 58 miliona eura.

Zanimljivo je da će vjetroelektrana “Gvozd” na svega nekoliko kilometara od postojećeg vjetroparka Krnovo, kojim upravlja francusko-arapski konzorcijum i koji je najveći korisnik državnih podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Akcionari su danas, kako su naveli iz EPCG, konstatovali da prošla godina predstavlja jednu od najuspješnijih poslovnih godina od postanka kompanije, s bruto dobiti oko 60 miiona eura.

“Sve kompanije u sastavu EPCG bilježe dobro poslovanje, a objedinjavanje termoenergetskog kompleksa u Pljevljima pokazuje se kao dobra odluka pa je ta sinergija dovela da Rudnik uglja Pljevlja već isplaćuje dividendu”, navodi se u saopštenju.

Ostvareni neto rezultat EPCG u 2018. godini iznosi 44,07 miliona eura, “a dobrim upravljanjem troškovima i maksimanim angažovanjem svih menadžerskih struktura i zaposlenih ostvarena su osnovna načela poslovne politike”.

Zabilježen je i rast ukupne proizvodnje električne energije u 2018. godini, 59% više od ostvarenja iz prethodne godine, a 16% više od plana.

“Hidrološka situacija u protekloj godini je bila značajno povoljnija u odnosu na 2017. godinu što je uticalo na veću proizvodnju HE ‘Perućica’ koja je iznosila 1.042,3 GWh što je za 481,0 GWh više u odnosu na prethodnu godinu i HE ‘Piva’ čija je proizvodnja iznosila 993,9 GWh što je za 633,4 GWh više od ostvarenja iz prethodne godine. Ostvarena je i rekordna potrošnja koja je iznosila 104% od plana, odnosno 101% od ostvarenja u toku 2017.godine. U toku 2018. godine smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren stepen naplate od 102,30% u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u 2018. godini”, preciziraju iz kompanije.

Akcionari su prihvatili odluku o usmjeravanju dobiti na nerasporedjenu dobit Društva tako da je ukupna neraspoređeni dobit kompanije 48.602.081 eura.

Država vlasnik 85,41 odsto EPCG

Skupština akcionara je, kako je i najavljeno, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Ugovorom o izvršenju put opcije zaključenog izmedju države Crne Gore i A2A, donijela odluku o poništenju postojećih i odobrenju kupovine novih 10 odsto sopstvenih akcija čime će država povećati vlasnički udio u kompaniji na 85,41% što je i njen najveći udio u EPCG od 2009. godine kada je izvršena privatizacija kompanije.

U 2018. godini ukupna kapitalna ulaganja u EPCG su iznosila 14,32 miliona eura i odnosila su se na modernizaciju i nove projekte.

Za članove novog saziva Odbora direktora izabrani su Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Ljubo Knežević, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Srdjan Spaić i Oreste Bramanti.