5g antena

Prihodi od IT industrije 147 miliona: “Bićemo prvi u regionu po kvalitetnom uvođenju 5G mreže”

Podijeli

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, odgovarajući danas na pitanja poslanika u Skupštini, kazao je da se stvaraju strateški normativi za uvođenje 5G mreže u Crnoj Gori, te da će to ministarstvo raspisati aukciju za drugu polovinu godine za radio frekvencije za 5G mrežu.

“Mislim da ćemo biti prva državu regiji koja je na kvalitetan način uvela 5G mrežu”, naveo je on, prenose Vijesti

Kazao je da su osnivanjem Fonda za inovaciju, inovaciona i start up zajednica dobile specijalizovanu institutuciju koja će se baviti sprovođenjem inovacionih programa i privlačiti sredstva iz drugih izvora za podršku i razvoj inovacione djelatnosti.

Dodao je i da digitalizacija u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

“Osim turizma i energetike razvoj IT industrije je pravac razvoja naše ekonomije”.

Poslanik URA-e Miloš Konatar pitao je koje su to mjere kojima će država podržati informaciono tehnološke (IT) kompanije, kao i startup kompanije.

On je kazao da je prošle godine vrijednost ukupnih prihoda od IT industrije u Crnoj Gori bila 147 miliona eura.

“Samo dvije najveće IT kompanije su zajedno generisale skoro 60 miliona eura”.

On je te brojke uporedio sa kompanijom Luke Bar, koja je prošle godine imala prihode 12 miliona i Plantažama koje su imale 23 miliona eura.

“Samo dvije kompanije iz IT sektora su generisale skoro duplo više prihoda. IT sektor čini ukupno 18 odsto izvoza Crne Gore”, poručio je Konatar.

Konatara je interosovala i šta će Vlada uraditi kako bi se razvili potencijali sjevera Crne Gore.

Ministar je najavio da će Vlada znatno više novca uložiti u ravoj sjevera.

“Imaćemo na Žabljaku od 10. jula do 15. avgusta fantastičnu manifestaciju Wild Beauty Art gdje ćemo promovisati ljepote Crne Gore. Žabljak će u narednom periodu biti kulturna prijestonica Crne Gore”, rekao je Đurović.