MSC Cruise, ship, port

Moćna kompanija puna gotovine: Ko je švajcarski MSC, mogući novi vlasnik barske Port of Adrije

Podijeli

Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švajcarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.

Naime, Reuters je sredinom juna objavio vijest da je Global Ports, koji se kotira na Londonskoj berzi, primio finansijku ponudu za potpuno preuzimanje od MSC-a, a prema istom izvoru, obavezujuća ponuda bi trebalo da stigne najkasnije do 13. jula, slučajno na crnogorski Dan državnosti.

Global Ports, u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrdio je da je u pregovorima za prodaju. Kompanija upravlja s nekoliko komercijalnih luka uključujući najveću luku u Crnoj Gori.

Ko je MSC

MSC je najpoznatija po kruzing putovanjima, ali i po kontejnerskom saobraćaju, gdje je podudarna sa djelatnošću crnogorske kompanije. MSC je u privatnom vlasništvu porodice Aponte, a u periodu rekordne zarade kontejnerskog prevoza tokom pandemije, kompanija je tražila mete za preuzimanje širom svijeta.

Nedavno je pristao da kupi Bolloré Africa Logistics za 6 milijardi dolara, preuzeo je udio u italijanskom trajektnom operateru Moby u martu, dok je ranije tokom godine je zajedno s Lufthansom uložio novac u ITA-u, nasljednicu italijanske avio-kompanije Alitalia.

MSC je u procesu preuzimanja i većinskog udjela u brazilskom regionalnom operateru kontejnerskog prevoza Log-In Logistic.

U Vladi Crne Gore nijesu srećni zbog mogućnosti da Port of Adria dobije novog stranog vlasnika, već žele da povrate potpunu kontrolu nad kompanijom i sami nađu novog strateškog partnera. Čitaj više

Investitor