Air Montenegro

Na listi i Air Montenegro: Slovenija dijeli skoro 2 miliona eura prevoznicima koji lete za Ljubljanu

Podijeli

Deset avio-prevoznika koji lete na ljubljanski aerodrom “Jože Pučnik” podijeliće 1,83 miliona eura nakon završetka državnog konkursa za poboljšanje vazdušne povezanosti.

Svih deset prijavljenih prijevoznika dobilo je sredstva a među njima je i crnogorski Air Montenegro. Ostali sa spiska su Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Air Serbia, Turkish Airlines, Wizz Air, LOT Polish Airlines, easyJet i Flydubai, pri čemu posljednja dva prvi put dobijaju sredstva od Slovenije za ove svrhe.

Svi preostali prijevoznici bili su korisnici sličnog mehanizma finansiranja prošle godine, piše ExYu Aviation News i dodaje da slovenačko ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju nije preciziralo koliko je novca dodijeljeno pojedinačno po kompanijama.

Sredstva su raspodijeljena na temelju broja putnika, frekvencija i kapaciteta. Prošle godine Lufthansa, Turkish Airlines i Air France bili su najveći korisnici.

Slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Matjaž Han rekao je da je za Sloveniju od vitalnog značaja uključiti se u svjetske tokove.

“Mi smo izvozno orijentisana ekonomija i možemo se takmičiti samo ako su naši privrednici fizički prisutni na svjetskim tržištima, što nam osiguravaju upravo redovne i pouzdane avionske linije. Dobra vazdušna povezanost još je važnija tokom ljetne turističke sezone, zbog čega želimo privući što više stranih gostiju u Sloveniju”, dodao je.

Ljubljanski aerodrom bori se da zadrži putnike od bankrota Adrije Airways u septembru 2019, koji je bio pogođen i pandemijom koronavirusa u martu 2020.

Tokom perioda od januara do maja ove godine, Ljubljana je bila najmanje prometna operativna vazdušna luka glavnog grada u Evropi i bila je rangirana među najnižima na kontinentu po direktnoj povezanosti.

“Subvencioniranje avionskog prometa do sada se pokazalo kao uspješna mjera u osiguravanju vazdušne povezanosti. Riječ je o subvencioniranju ruta koje su strateški važne za Sloveniju i slovenačku ekonomiju koje nam omogućuje dobru povezanost s EU i svijetom. Redovni i pouzdani letovi nijesu važni samo za slovenačke državljane, već i za strance koji žele obavljati privrednu ili turističku djelatnost u Sloveniji”, kazali su iz ministarstva slovenačke ekonomije.