autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare, autoput tunel

Monteput, Roaming Montenegro i Kastelana dobili najveće kredite od IRF-a

Podijeli

Investiciono-razvojni fond (IRF) je za šest mjeseci ove godine odobrio 97,1 milion eura kredita, što je za 57 odsto, odnosno 35,1 milion više u odnosu na isti period prošle godine. Lani su u istom periodu odobrena 62 miliona kredita, kazali su “Danu” iz tog državnog fonda.

Najveći kredit je odobren državnoj kompaniji Monteput u iznosu od sedam miliona eura, koji je namijenjen za nabavku opreme potrebne za naplatu putarine i održavanje autoputa. Preduzeću Roaming Montenegro iz Nikšića odobren je kredit u iznosu od četiri miliona eura, dok su preduzeću Kastelana odobrena kreditna sredstva u iznosu od pet miliona eura.

“Krediti od po tri miliona eura odobreni su kompanijama Novi volvoks i M:tel. Kad su u pitanju veći plasmani, zastupljena je i proizvodnja sa sjevera koja će uposliti značajan broj novih radnika finansiranjem projekta koji će realizovati preduzeće Nikola d.o.o. iz Berana. Tom preduzeću odobrena su kreditna sredstva u iznosu od 1,1 milion eura. Takođe proizvodnja je podržana kreditiranjem preduzeća Food stajl MNE d.o.o. u iznosu od 2,7 miliona eura. Djelatnost turizma i ugostiteljstva podržana je finansiranjem projekta preduzeća Kalamper d.o.o. iz Bara u iznosu od 1.450.000 eura, a kredit u iznosu od 1.950.000 eura odobren je preduzeću Comtrade distribution d.o.o.”, kazali su iz IRF-a.

Porast tražnje za turističkim kreditima

“Prvu polovinu tekuće godine u najvećoj mjeri obilježila je podrška likvidnosti preduzeća, te je primjetan i porast tražnje za kreditima koji su se odnosili na pripremanje turističke sezone”, kazali su iz IRF-a.

Istakli su i da je evidentan porast potražnje za programe finansijske podrške za žene u biznisu, ali i broj odobrenih projekata kompanijama koje su osnovale žene, te da je tome doprinijela kampanja “Ona pokreće biznis”.

“IRF je u skladu sa planom aktivnosti, u ovom peridu, podržao kompanije u gotovo svim sektorima, a najviše u sektoru turizma i ugostiteljstva, trgovine, usluga, poljoprivrede i proizvodnje hrane. Programi finansijske podrške IRF-a za MSP su namijenjeni razvoju preduzetništva (mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači, inovativno preduzetnišvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja i slično). IRF pruža i podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima kroz podsticaj njihovog daljeg rasta i razvoja, sa posebnom fokusom na prioritetne sektore crnogorske ekonomije, kao što su turizam i ugostiteljstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, proizvodnja, usluge, ICT i slično, Takođe, naši programi usmjereni su i na podršku preduzećima kroz održavanje i/ili poboljšanje likvidnosti, zatim podršku razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori, kao i podršku infrastrukturnim projektima, projektima od ekološkog, lokalnog i državnog značaja i projektima iz oblasti energetike i energetske efikasnosti”, naveli su iz IRF-a.

Podatke o kreditima objaviće uskoro

“Dan“ je pitao IRF zbog čega u ovoj godini nijesu objavili podatke o izdatim kreditima, kao što je rađeno svake godine.

“IRF je u obavezi da objavljuje podatke o odobrenim kreditima na svom sajtu za svaku poslovnu godinu, zbog transparentnosti rada institucije, pa ćemo kao i do sada, polugodišnji spisak objaviti uskoro, početkom jula. Takođe, u saradnji sa Službom za komunikacije Vlade Velike Britanije radimo na savremenoj veb-platformi koja će biti korisnički orijentisana”, naveli su iz IRF-a.

U prvoj polovini ove godine, vrijednost odobrenih kredita za deset najvećih projekata je ukupno 29,2 miliona eura, precizirali su iz IRF-a, čiji je izvršni direktor Irena Radović.

Državni fond, kako su naveli, nudi povoljnije uslove kreditiranja od banaka, te da je posebna pažnja usmjerena na kreditnu podršku prilagođenu potrebama privrednika, uz kontinuirano razvijanje i unapređenje proizvoda koje nude privrednicima sa fokusom na razvojne projekte.

“Upravo projekti koji podržavaju transformaciju ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju u periodu postpandemijskog oporavka će doprinijeti diversifikaciji privrede i stvaranju nove ekonomske vrijednosti u Crnoj Gori”, zaključili su iz te institucije.