Tunel Sozina

Sozina prometnija od auto-puta: Evo koliko je automobila od početka godine prošlo kroz dvije naplatne saobraćajnice

Podijeli

Tunel Sozina, koji spaja Glavni grad sa crnogorskim primorjem, od početka godine je propustio 2,24 miliona vozila, dok je u istom periodu auto-putem prošlo 1,48 miliona. To znači da je kroz tunel prošlo više od 50 odsto vozila nego auto-putem.

Tunel Sozina otvoren je u julu 2005. godine, kao tada najveći infrastrukturni projekat. Njegova izgradnja koštala je oko 74 miliona eura, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, dok je ostatak od 24 miliona obezbijeđen kreditom Evropske investicione banke (EIB).

“Sozina” koja prolazi kroz istoimenu planinu u zaleđu Bara dugačka je 4,19 hiljada metara i povezuje primorsku regiju sa centralnim dijelom Crne Gore.

Cijena putarina kroz sozinu kreću se od 1 eura za motocikle, 2,5 eura za putnička vozila, do 18 eura za velike kamione.

Prioritetna dionica auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa je bila daleko zahtjevniji objekat za gradnju. Nakon više odgađanja, 41 kilometar auto-puta svečano je otvoren 13. jula prošle godine, a narednog dana je puštena u saobraćaj.

Prvih sedam dana putarina je bila besplatna. Nakon toga, za cijelu dionicu ona za motore iznosi 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za kamione i autobuse 17 eura.