Aleksandar Damjanović, ministar finansija

Damjanović: Novo zaduženje izvjesno, najmanje 170 miliona eura

Podijeli

Zaduženje po ciframa izvjesno je i najmanje će biti do 170 miliona eura, poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, gostujući u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

Damjanović je kazao da će se potruditi da kroz rebalans precizno identifikuju nedostajuća sredstva i da sredstva koja budu obezbijedili imaju najmanji mogući negativni efekat. Dodao je da sa obavezama koje su novokonstituisane, koje su konstituisane od prethodne administracije, a nisu plaćane.

“Obaveza dodatnih sredstava je na nivou od 170 miliona eura.To je nešto što tokom tekuće godine moramo da nadoknadimo”, kazao je Damjanović.

Ministar je rekao da ove godine moramo imati zakon o porijeklu imovine.

Poručio je da ako kompanija “Džek pot” opet aplicira za koncesiju, može da je dobije, i da plati dva miliona.

“To će morati da uradi ili neće dobiti koncesiju”, rekao je ministar.

Damjanović je kazao da je Privredni sud donio tzv. privremenu mjeru, po njemu nesuvislu, gdje je omogućio da koncesionar uz neke minimalne izdatke nastavi da radi do rješavanja tzv. prethodnog pitanja.

“U informaciji sam da je Privredni sud obezglavljen, da nema sudija. Dok se privremena mjera ne skine, država nema mehanizam da odluči po zahtjevu o dodjeli koncesije”, kazao je Damjanović.

On je poručio da što se tiče rebalansa budžeta, on je za to da se to pokuša do kraja jula.

“Neće biti sporno da to uradimo polovinom septembra. Ako to budemo radili polovinom septembra imaćemo do kraja sagledanu turističku sezonu”, kazao je Damjanović.

Damjanović smatra da su penzioneri najugroženija kategorija.

On je rekao da namjeravaju da imaju intervencije što se tiče penzija. On je rekao da je inflacija možda i najozbiljniji problem trenutno i nepredvidive posljedice onoga što nas čeka na jesen imajući u vidu rat u Ukrajini, pandemiju koja još nije završena.

“Crna Gora je uvozno zavisna zemlja, i inflaciju dijelom uvozi, kroz uvoz osnovnih životnih namirnica i energenata poskupljuje manje-više sve ostalo”, kazao jeministar.

Damjanović je kazao da je u Luci Bar zaplijenjeno 150.000 paketa cigareta koji su izmješteni na sigurnu lokaciju da bi se zaustavile pljačka i krađa.